Следвайте ни

Започват засилени проверки на магазините

Има обекти, които не изпълняват приложимите законови изисквания

viber icon

В изпълнение на постановление на Софийска градска прокуратура от 31 март инспектори от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ и Комисия за защита на потребителите /КЗП/ започнаха съвместни проверки в търговската мрежа в столицата, съобщиха от пресцентъра на Агенцията.

Проверката обхваща предлагани на пазара продукти, за които има данни, че не изпълняват приложимите законови изисквания. На територията на София ще се проверяват нискобюджетни търговски обекти, познати повече като "Магазин за един лев" и подобни, като малки квартални железарии и т.н. 

Проверката ще обхваща периода от началото на въвеждане на извънредно положение до неговата отмяна.

Задължение на инспекторите от ДАМТН е да проверяват: предпазни маски; очила за индивидуална защита; предпазни ръкавици и други стоки, които попадат в обхвата на Регламент (ЕС) 2016/425 на Европейския парламент и на Съвета от 9 март 2016 година относно лични предпазни средства /ЛПС/ и Наредбата за съществените изисквания и оценяване съответствието на личните предпазни средства. 

За целта ще се следи за нанесена маркировка за съответствие СЕ; задължителните пиктограми и маркировки според изискванията за конкретния вид ЛПС, които трябва да са трайно нанесени върху ЛПС в съответствие с приложимите за тях хармонизирани стандарти; инструкция за употреба на български език, от производителя, в която да е описан ясно рисът, от който продуктът защитава ползвателя; нанесени наименование и адрес на производител и вносител; декларация за съответствие, която да е достъпна за потребителя. Това означава тя да придружава продуктът или в инструкцията за употреба да е обявен линк, на който потребителят може да я намери в електронен вид.

При установени нарушения ще бъдат предприети съответстващите по закон административнонаказателни действия.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Гошко

01.04.2020 | 14:46

Прост мярка , но ефективна е като ходим в магазина задължително да е с маска и ръкавици . Така нищо няма да заразим- плоскости и продукти. Братята Ром пипат всичко с голи ръце открай време. Умни хора в щаба , но простичка мярка като тази за места където ходим всички не се въвежда. Същото правило се отнася и за аптеките и ДКЦ- тата.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?