Започват Великденските пости, ето кои храни отпадат от менюто до 2 май
- 07:30, 15.03.2021
- 07:46, 15.03.2021
- 20 357
- 0
Великденските пости са известни като най-строгите за православните християни и не всеки успява да си наложи волята да ги изкара докрай. Но ползата от тях е огромна, тъй като пречистват не само тялото, но и душата за срещата със Светлото Христово Възкресение.
Великденските пости тази година започват на 15 март и приключват на 2 май, когато е Великден, продължителността им е 7 седмици и са разделени на два етапа. Първият е Светата Четиридесетница и продължава 40 дни. Той е символ на поста на Спасителя в пустинята. Вторият етап е известен като Страстната седмица и е с продължителност 7 дни, като символизира последните дни от земния живот на Спасителя.
Празникът Месни заговезни поставя частично началото на строгия пост. Той винаги се пада в неделя. Тази година беше на 7 март. От следващия ден, 8 март, трябваше да се изключи месото от менюто. Вчера, на Сирни заговезни, беше последният ден, в който се консумират яйца и млечни продукти.
От днес започва същинският пост. Той предполага изключване от менюто на всички продукти с животински произход. Консумира се само растителна храна. Разрешена е и растителната мазнина. Мидите, охлювите, октоподите и други безгръбначни се считат за постна храна и са разрешени за консумация по време на Великденския пост. Дните, в които се пази строг пост, са понеделник, вторник и сряда на Страстната седмица, както и първите пет дни от седмицата, в която започва Великденският пост. Консумацията на вино е разрешена в умерени количества само в събота и неделя. Тя е забранена през първата седмица от поста и през Страстната седмица. Най-строг е постът на Разпети петък, когато не се яде и не се консумира абсолютно нищо.
Храните, разрешени по време на пост
- абсолютно всички плодове и зеленчуци - включете ги в менюто си според вашите вкусови предпочитания;
- вегански млечни продукти - в магазините за био и специализирани храни може да откриете разнообразие от сирене от соя, различни растителни млека и др.;
- продукти от соя - може да включите дори соеви колбаси;
- хляб - всякакви видове без тези, които са със съдържание на яйца и мляко (следете внимателно съставките, описани на етикета);
- макаронени изделия - без съдържание на животински продукти;
- сладки тестени изделия, които не съдържат мляко и яйца;
- боб, ориз, грах, леща, жито, нахут;
- всякакви ядки;
- риба - единствено в разрешените дни.
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни