Следвайте ни

Започват проверки на CEZ, EVN и „Енерго про”

От следващата седмица стартират проверки на трите електроразпределителни дружества – CEZ, EVN и „Енерго про”. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По думите ѝ проверките ще приключат до 25 януари включително.

Обект на проверка ще бъдат техническото състояние на съоръженията и електромерите, пише skandal.bg. Целта е да видят дали компаниите доставят реалната услуга, за която потребителите плащат. Ще се проверяват на случаен принцип електромерите както на битови, така и на бизнес потребители дали дават технически отклонения. Това е една от мерките за стабилизиране на свободния пазар на електроенергия.

Според данните, в последните дни трите дружества изкупуват 30% от електроенергията в сегмента „ден напред“.  Заради извънредното търсене, цената в определени дни скачаше с до 300%, което принуди част от тежката индустрия временно да ограничи произоводството. В понеделник регулаторът очаква конкретни предложения от държавните енергийни дружества, които са основния производител на ток за борсата - как да се увеличи предлагането на електроенергия в пиковите часове, така че да се избегнат драстични скокове в цената.

От регулатора за пореден път увериха, че поскъпване на тока за бита, с процент по-висок от инфлацията, няма да има.

„Твърденията, които се правят от определени лица, че ще има повишаване на сметките на хората от 1 юли с 15-20%, нямат никакво основание. Ще припомня, че неизменно в последните 3 години такива твърдения, такива злокобни пророчества се правят с определена цел“, каза Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране.

„Съвместни екипи на Министерство на енергетиката и КЕВР ще проверят дейността на трите енергоразпределителни предприятия. Това, което ще бъде обект на проверка на трите дружества от страна на Министерство на енергетиката касае техническото състояние и експлоатацията на енергийните обекти. Ще бъде извършен отчет на електромерите, на електромерните табла. От страна на Регулатора ще бъдат извършени проверки в рамките на компетентността на КЕВР“, каза още министърът.

Министър Петкова обясни, че тази мярка е продиктувана от проведения преди броени дни извънреден Национален съвет за тристранно сътрудничество. „Основната тема беше свързана със сектор енергетика и по-специално с цените на свободния енергиен пазар. Притесненията и въпросите, които бяха поставени и от страна на синдикатите и от страна на бизнеса, предизвикаха доста широк отзвук“, каза Петкова и поясни, че днес председателят на КЕВР доц. Иван Иванов я е поканил на среща по тези въпроси.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?