49
Следвайте ни

Започнаха Мръсните дни: Спазва се полово въздържание, жените слагат в огъня тамян или кост

viber icon

Периодът между Бъдни вечер и Йордановден народът нарича „Мръсните дни“. Тогава излизат всички нечисти и демонични заплахи. В този момент се осъществява преходът между старата и новата година. 

Размиват се границите между „тоя“ и „оня“ свят. От този духовен безпорядък се излиза на Богоявление, когато се извършва кръщението на Исус от Свети Йоан. 

От отворилото се небе на Бъдни вечер нахлуват тъмни сили и митични образи. Този езически светоглед не е в синхрон със християнските принципи, но народът пази тези вярвания.

От Малка Коледа до Йордановден се зареждат „Дванадесетте мръсни дни“. 

В Западна България и Пиротско вярват, че женската работа трябва да се избягва, особено вечер. Булките не предат и не намотават прежда. Шиенето също е забранено, а вечер не се излиза навън. 

Избягва се и работата с вода - не се пере, не се мие. Българите не си мият главите, защото според вярването водата още не се е „закръстила“. Младите жени, които още не са раждали и бременните трябва да спазват тази забрана. 

Като предпазна мярка през тези дни жените слагат в огъня тамян или кост.

В Царибродско периодът се нарича „Некръстени дни“. През нощта не се излиза, защото тогава броди караконджо. 

В Централна Северна България периодът е смятан особено опасен. В Севлиевско и Троянско са убедени, че тогава „земята е на решето“. Затова по улиците броди каракон. Нарита този период „Мръсниците“.

В Тревненско са убедени, че караконджо броди само до нощта на Сурваки и изчезва щом се сурвака водата. Хората носят в дрехите си чесън. 

Забранени са годежи, сватби и кръщенета. Пепелта от огнището не се изхвърля навън, за да няма главня по посевите. Жените не работят с вълна, не перат и не къпят децата си. 

В Габровския край, в периода от Игнажден до Коледа, младите жени не бива да мият главите си и да си перат дрехите, за да могат лесно да раждат. 

Спазва се пълно полово въздържание. В Ловешкия край вярват, че ако дете се роди или бъде заченато през тези дни, то ще стане каракон или вампир. В село Ломец стигат по-далече – убедени са, че заченатият по време на „Мръсниците“ ще стане развратник или пияница. 

В Северозточна България спазват забраните да се замръква навън, да не се работи. И тук се спазва полово табу, защото заченатото дете ще стане вампир. Заради вярването, че водата още не е кръстена, хората не бива да се мият. Не трябва да се пере риза на жена, която още не се е родила. 

В района на Сакар не се излиза вечер, не се пере, за да не те срещне таласъм или вампир. В Странджа се вярва, че през тези дни и нощи „земята е некръстена“ и затова по нея бродят всички зли същества. Ако някой умре през този период, той се погребва, но погребалните обреди се извършват след края на Мръсните дни. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Може и

Може и

28.12.2021 | 19:40

Може да фърлят къч или лява джапанка модел 1962 гадина Ако нямат под ръка джапанка моа да фърлят палто от норки и ботуш от куркудилска вожа

Отговори
8 0
Така е

Така е

28.12.2021 | 19:07

Тя мойта още сабахлянтъ ми заяви че глъвътъ продължително ще я боли Ч

Отговори
9 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?