Следвайте ни

Започна се! Изтеглиха кредит с чужда самоличност

Заради изтичането на данни от НАП предстои затягане на отпускането на бързи кредити, заяви вицепремиерът Томислав Дончев

viber icon

Вече има първи случай на теглене на кредит с чужда самоличност, съобщи специалистът по киберсигурност Любомир Тулев. Негов познат му споделил, че установил наличието на кредит на негово име, който не е теглил.

„Не казвам, че е в резултат на теча на лични данни от НАП, но времево съвпада”, заяви Тулев пред bTV.

Подадени са жалби до компетентните органи за случая и тепърва предстои да бъде направена проверка как точно е бил изтеглен този кредит. „Изтеглянето на кредит без участието на институцията, която го е отпуснало е невъзможно”, категоричен е Тулев.

Според него анализите на специалистите сочат, че хакването на данъчната агенция няма потенциал за създаване на кой знае какви проблеми, тъй като ЕГН-та до преди няколко години бяха общодостъпна информация.

В комбинация с други лични данни обаче, може да се стигне до неприятни ситуации, посочи Дончев, което общо взето значи, че опасността е голяма, защото те все пак могат да бъдат свързани.

"Заради изтичането на данни от НАП в момента текат обсъждания дали да не се предприеме затягане на някои режими, включително по отпускането на бързи кредити”, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

Българските фирми, които отпускат небанкови кредити, имат високи стандарти на проверки на своите клиенти, които даже се прилагат в чужбина, заяви Николай Цветанов – председател на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране.

Според него е много трудно да се извърши такава измама. Събира се информация за кандидатите за кредит, а след това се проверява в няколко публични регистри, заяви Цветанов, който каза, че има много надеждни източници за проверка. Освен това се проверяват кредитополучателите при получаването на парите, независимо дали на сметка или в брой.

„Задължително се осъществява и връзка лице в лице с новите клиенти”, категоричен е Цветанов.

Подобни проверки се извършват и от нотариусите при прехвърляне на коли и недвижими имоти, каза председателят на Нотариалната камара Красимир Анадолиев.

Според него няма начин да се използва фалшива лична карта, защото се прави справка в регистъра и се установява реалната самоличност на нейния притежател.

Коментари (3)

06.08.2019 | 15:34

Да са живи и здрави тъпаците от Министерството на финансите до девето коляно.

Отговори
1 0

П.Митов

06.08.2019 | 13:15

Тази сутрин казаха по БТВ,че е изтеглено от банка

Отговори
8 0

мнение

06.08.2019 | 13:09

Фирмите за бързи кредити са мошенически групировки ,така че не е чудно те да са "теглили" кредит с чужда самоличност.

Отговори
16 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?