Следвайте ни

Започна имунизацията с ваксината на „Астра Зенека“ ВИДЕО

viber icon

Започна имунизирането с ваксината на „АстраЗенека“ срещу коронавирус.

Ваксините се поставят в „Пирогов“. Днес ще бъдат ваксинирани от “Бул Био” и член на Централната избирателна комисия. По-късно днес ще бъдат направени имунизации и в Александровска болница.

„Днес паралелно с втора фаза, започна и трета фаза на ваксинирането. Стартира ваксинирането с „АстраЗенека“. В рамките на днешния ден ще бъдат ваксинирани служители на „Бул Био“. Тяхната роля е много важна, защото те са отговорни за разпределението на ваксините“, заяви Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата.

Той отбеляза, че няма възрастови ограничения при поставянето на ваксината на „АстраЗенека“. Ваксината може да бъде поставена на всеки над 18 години. Кирилов призна, че не може да бъде оценена ефикасността на ваксината във възрастовата група над 55 години, защото те са били много малко в изследваната група.

С началото на третата фаза ще бъдат ваксинирани представители на избирателните органи – ЦИК, СИК и РИК, които ще подготвят изборите за 4 април.

Богдан Кирилов заяви, че се обмисля да не се пази втората доза, защото се очакват големи количества през следващите седмици. В рамките на следващия един месец рязко ще скочи броят на ваксинираните.

Директорът на “Пирогов” проф. Асен Балтов заяви, че до месец може да имаме до 300 000 ваксинирани.

28 800 дози от ваксината на „АстраЗенека“ бяха доставени снощи. Те се намират в хладилниците на „Бул Био“. Следващата доставка на „АстраЗенека“ е на 13 февруари. Общо 260 хиляди дози от ваксината се очакват през този месец.

“АстраЗенека” е третата одобрена ваксина срещу COVID-19 в Европейския съюз. За пръв път тя е доставена не със самолет, а по суша. Тази ваксина може да се съхранява в обикновени хладилници. Интервалът на поставяне на двете дози е много по-голям, отколкото при другите. Нейната ефективност е между 62% и 90%.

Ваксината на „АстраЗенека“ е демовирусна, докато ваксините на „Phizer” и „Модерна“ са РНК. Тя получи одобрение след много сериозен и задълбочен анализ от страна на Агенцията по лекарствата на ЕС. /БГНЕС

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Ццц

Ццц

07.02.2021 | 11:14

Не само в Германия, забраниха я за над 55 годишни и във Франция, Испания, Австрия, а Орбан директно си договори Спутник 5.

Отговори
2 2
лобизъм

лобизъм

07.02.2021 | 09:50

Тотално сгрешената и недостатъчно изследвана ваксина на Астр-Зенека не беше разрешена в доста страни. В Германия например, тя не се прилага на лица над 55 год. Ефективността й, при две нормални дози е малко над 50%! Във Великобритания се чудят с каква друга ваксина да я смесват, за да повишат ефективността й! У нас, благодарение на лобизма на "експертите" от ГЕРБ, ще получаваме милиони бройки точно от тази ваксина! Но, едва ли точно тези експерти ще се ваксинират с нея?

Отговори
4 2
Нали

Нали

07.02.2021 | 11:30

Не говорете глупости, много си е хубава ваксината а в Англия не се чудя как да я заменят а УСТАНОВИХА, че не е нужно втората ваксина да бъде от същият производител! Имунитетът се постига на около 40 50 процента при първата ваксина а след втората (независимо от производителят) скача на между 80 и 90 процента! Това откритие позволява да се увеличи скоростта на ваксиниране! Израел вече имат над 40 процента ваксинирани и графиките показват разък спад в заразяването, смъртността, и разпространението на заразата, както са тръгнали до лятото ще стигнат заветните 70 процента а тук още ще слушаме идиотизмите на заблудени селяни, вместо да се разпищолим по кръчмите!

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай