Следвайте ни

Западните медии за България: Политически вакуум и тежка криза като в края на комунизма

viber icon

Политически вакуум, безпрецедентна политическа криза от края на комунистическия режим, „изчистващата метла“ Трифонов, която ще реши проблемите на пленената държава, особено в областта на съдебната система, и сатиричен водещ без политически опит – това са само част от коментарите  на "Евронюз","Политико"  и "Ройтерс" за политическата безизходица, в която се намира държавата.

Радващата се на най-голяма подкрепа партия в България се отказа от усилията да ръководи правителство на малцинството във вторник след тънката като бръснач победа на парламентарните избори миналия месец, увеличавайки перспективата за нови избори по-късно тази години, коментира Ройтерс.

Трифонов яхна вълната от обществено недоволство поради корупцията и влиянието на мафията, за да спечели изборите през юли, но оттогава се мъчи да се представи като „изчистващата метла“, която ще реши проблемите на пленената държава, особено в областта на съдебната система, отбелязват в Политико.

Антикорупционните партии, които са най-тясно свързани с големите улични протести от миналата година, не дадоха своята подкрепа заради предложените от Трифонов министри. Според тях кандидатурите са негодни за борба с корупцията на високо равнище в най-бедната държава-членка на Европейския съюз, пише Ройтерс.

 А изявлението на Трифонов по Фейсбук, че се отказва от предложението за кабинет и обвини двете партии в предателство също не беше пропуснато от западните медии 

„ Без тяхната подкрепа означава, че предстоят нови избори“, каза той. 

Източноевропейската страна, потопена с месеци в политическа криза, безпрецедентна от края на комунистическия режим все по-упорито се насочва към третите си общи избори за годината, се казва в коментар на Евронюз.

Неуспехът на ИТН създаде политически вакуум, а липсата на постоянно правителство, което е от решаващо значение за справяне с кризите, прави икономиката по-уязвима който може да попречи на способността на България да се справи с очакваната нова вълна на COVID-19 или да се възползва от фонда на ЕС за възстановяване, коментира Ройтерс.

 "Несигурността може допълнително да повлияе на графика за присъединяване към еврозоната", казва Денис Шен, анализатор от рейтинговата агенция Scope.

И макар че според Конституцията ще има още два опита за формиране на правителство от други партии, анализаторите казват, че шансовете им за успех изглеждат ограничени, заключава Ройтерс.

Политическият застой в балканската държава изглежда ще продължи поне до есента, прогнозират медиите, което може да съвпадне и с президентските избори тогава.  Радев, пламенен противник на Борисов, се кандидатира за нов мандат и ще бъде подкрепен от ИТН. Това беше казано от самия Трифонов в изненадващо изявление във вторник.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Валл

Валл

11.08.2021 | 18:22

Като се върне Бат Бойко ще пишат вече други работи,стига с тоя чалгар,за нищо не става...

Отговори
11 3
Ангелина Тилева

Ангелина Тилева

14.08.2021 | 20:21

Знаехме отдавна че всичко е режисирано и монтирано против България и партия ГЕРБ СДС ЗНАЕМЕ КОЙ ВОДИ БЪЛГАРИЯ КЪМ ПРОПАСТТА НА КРИЗАТА ТОВА Е РУМЕН РАДЕВ В КОМПАНИЯТА НА ТЕЗИ ПАРТИИ КОИТО НАПРАВИХА ВОЕННИЯ ПРЕВРАТ И ХАОСА ,НО ТЪРСЯТ ВИНОВНИ НА ДРУГО МЯСТО. БЕЗСРАМНИЦИ !!!!

Отговори
1 1
Дюмбили чифутски Мечтайте

Дюмбили чифутски Мечтайте

11.08.2021 | 17:13

Куманиста Тиква щял да оправя Държавата Написъл поредния чифутски дебелак без да прочете дори и заглавието на какво и как коментират Западните медий България е отново вполитическа криза същата каквато и през 90 те години когато уж падаше комунизма Ами тикво чифутска кой възроди комунизма в най лошата му уродлива форма чифутска през последните 12 години Кой бе чифут мръсен Кой бе тикво чифутска Кой

Отговори
3 15
Шалом

Шалом

11.08.2021 | 21:52

Търси медицинска помощ ( психиатрична)

Отговори
5 1
Ванеса

Ванеса

11.08.2021 | 16:12

За съжаление в момента само Борисов може да оправи тази Каша.

Отговори
20 12
Георгиев

Георгиев

11.08.2021 | 16:59

Да, само той може, другите са безсилни и алчни за власт. Доказаха, че не им пука за народа!

Отговори
17 9
Тиква

Тиква

11.08.2021 | 21:44

Той ще е в затвора и няма да може. Пробутва напред онова американско мекере Митов. Той ще ви оправя отзад.

Отговори
2 9

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?