Следвайте ни

Занижен режим на дезинфекция във фирми за кетъринг, училища и детски градини

БАБХ с масови проверки по нареждане на прокуратурата

viber icon

Над 1644 проверки на фирми, управляващи детски кухни, училищни столове и кетъринг услуги е извършила Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) от началото на учебната година.

Те са възложени от Върховната административна прокуратура (ВАП), като до момента инспекторите от отдел „Контрол на храните“ към държавната агенция са констатирали множество несъответствия. Те са за липсата на достатъчно количество разрешен биоциден препарат за дезинфекция и спазване на указанията за употреба на дезинфектант от посочените заведения, наред с нарушения на правилата за качеството на храните. За въпросния период са издадени общо 41 предписания и са съставени 2 акта за установяване на административни нарушения, съобщават от държавното обвинение.

Това не е първата категория обекти, където трябва да се положат допълнителни усилия за предпазване на гражданите, като се спазват качествените и количествени изисквания за дезинфекция. Дезинфекцията на ръце и повърхности трябва да се осъществява не само редовно, но и за нея да се използват биоцидни препарати със съответното разрешение, издадено от Министерството на здравеопазването.

Така  в началото на месец ноември от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщиха и за текущи проверки на обектите за продажба на хранителни продукти. В този случай съставените актове са за недостатъчно честа дезинфекция, липса на дезинфектант, персонал без работно облекло или персонал, който не е обучен да работи в ситуацията с COVID-19.

"Обикновено сигналите се подават от граждани, които намират мерките срещу коронавируса за недостатъчно сигурни. Хората алармират предимно за недостатъчно почистване и дезинфекция на повърхностите, както и за използването на недостатъчно предпазни средства от персонала", сподели д-р Кремена Стоева от БАБХ.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?