Следвайте ни

Зам.-шефът на „Пирогов": Търсени са формални причини за отстраняване на проф. Балтов

viber icon

Заключенията от проверката в "Пирогов", които станаха основание за отстраняването на диресктора проф. Асен Балтов, са формални причини. Това заяви неговият заместник проф. Николай Габровски в студиото на "Здравей, България" по "Нова телевизия" .

Той обясни, че е минал месец и половина, докато се реши с кои тестове да се доказва ковид. През този период болницата е правила писиари, а сега е обвинена, че е харчила повече пари, като е можело да потъврждава диагнози и с антигенните, които са по-евтини.

"Не само в "Пирогов" има сериозни проблеми. Това е атака върху съсловието", каза проф. Габровски.

По отношение на заключенията за отчетена, но неизвършена дейност и плащания от здравноосигурени, той обясни, че по всяка точка болницата има обяснение.  "За всяко нещо можем да кажем: Не, тук има грешка. Такава възможност обаче не ни беше дадена", изтъкна медикът.

Повечето хора от екипа приемат като лична обида твърденията, че в „Пирогов“ не се е работило, че ковид не е лекуван правилно и че са се вършили измами. "Пирогов беше през цялото време на своето място. Никакъв финансов интерес не сме имали от допълнителни приходи от хоспитализиране. Напротив, имаше болници, които затвориха и получиха допълнително 80%", каза проф. Габровски.

Една от проблемните ситуации възниквала, когато лекувани вече от ковид се връщали след време отново с оплаквания. "Трябваше да има кажем:  Идете на касата, имаме постковид пакет за 600 лева. Другата възможност бе пациентът да бъде приет и наблюдаван. За тези пациенти става въпрос, които са получили помощ. Няма за тях допълнителна пътека. Затова се е взимала пътеката за доминиращия им симптом", обясни зам.-шефът на "Пирогов". Той е категоричен, че в случая не става въпрос за точене на средства с фалшиво използване на клинични пътеки.

"Излизане от рамката на клиничните пътеки постоянно се случва, но в крайна сметка болният остава обгрижен в рамките на правилата -  уточни той. - Това не може да се нарече нито измама, нито източване. Злоупотреба е налице, когато има фалшиви болни. Никоя болница не е в този казус. Това, през коео минаха тези хора, бе изключително травмиращо. И не може да бъде забравено, защото някой е направил скенер на корем, а не на гръден кош. Не само, че "Пирогов" няма финансова изгода, а е дори на загуба."

На въпроса защо се случва това и може ли близостта на проф. Балтов с Бойко Борисов да е причината,  проф. Габровски  отговори, че за него не е чисто политически акт, а по-скоро лично отношение към проф. Балтов. "Но личното отношение към него е и лично отношение към "Пирогов". Проф. Балтов никога не е бил политическо лице", каза той.

"Тези болници бяха основните стожери, на които се разчиташе. Всеки, който е управлявал кризата, е било логично да държи директорите им  близо. Да се приписват политически нюанси на професионалисти не е сериозно", заяви проф. Габровски.

Той добави, че този 1 млн. се полага на "Пирогов" и болницата ще си го получи. "Никой няма да връща никакви пари. Или при съдебен процес те пак ще бъдат върнати на болницата", смята проф. Габровски.

Запитан дали лечебното заведение е готово за нова вълна наесен, той отвърна: "До вчера щях да отговоря, че сме готови. Но в криза винаги трябва да има човек, на когото да се довериш и да изпълняваш дълга си. Не може без лидерство това да се случи. В разбъркан и кипящ от противоречия "Пирогов" днес отговорът ми е: Не, не сме готови".

Проф. Габровски добави, че няма значение личността на новия директор. Важно е как се случват нещата. "За нас тази проверка води до изводи, които не са основателни и не са морални. Те ще бъдат категорично оспорени", каза зам.-шефът на "Пирогов".

На въпроса ще има ли пак протести, той прогнозира, че пациентите идва ли ще останат безучастни.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

мама мия...

мама мия...

15.07.2021 | 13:43

Какво очаквате да каже човека ами леко леко по колегиално щото утре и той в тая ситуация иначе лошо... добри коментари прочетох хората не са изтрещяли от жегата просто им дойде до козирката от такива... тоя тип типове са по лоши от" комсомолците и от комунистите " дето са в главата на Бойко и ме.керетата му...

Отговори
1 1
СМЕШЕН ПЛАЧ НА НЯКОЙ СИ...

СМЕШЕН ПЛАЧ НА НЯКОЙ СИ...

15.07.2021 | 13:39

ЩО ЗА НЕРВИ И ОТГОВОР НА КОМЕНТАР НЕ Е ЛИ ИСТИНА ТОВА КОЕТО Е НАПИСАНО!!! ВИЕ ИМАТЕ ЛИ ОЧИ УШИ И НАЙ ВЕЧЕ МЗЪК ДА АСИМИЛИРАТЕ ПОВЕДЕНИЕТО НА БАЛТОВ....ЗА ПОСЛЕДНАТА ЕДНА ГОДИНА... ПОВЕДЕНИЕ ИЛИ НА БЕЗКРАЙНО ЗАВИСИМ ЧОВЕК ......ДОРИ ДА Е ПРЕКРАСЕН ПРОФЕСИОНАЛИСТ....ИЛИ ПРОСТО СИ Е РОДЕН С БОЛЕН КРЪСТ И МЕКИ КОЛЕНЕ.............. ЧАСТНИ БОЛНИЦИ БОЛ...КОЙТО ЗАКЪСА ЗА БАЛТОВ ЩЕ СИ ГО НАМЕРИ................ ДЕВАЛВАЦИЯ НА МОРАЛ ТОВА Е ....АНГЕЛОВ- БАЛТОВ-МУТАФЧИЙСКИ-АНАНИЕВ-КАНТАРДЖИЕВ... НИВО НА МОРАЛ РАВНО НА БОРИСОВОТО И НА ЦВЕТА ПКП - ТО ....НИКОЙ ДА НЕ СЕ СЪРДИ.....

Отговори
1 1
ПРОФОСОРИ С ЛОПАТА ДА ГИ РИНЕШ...

ПРОФОСОРИ С ЛОПАТА ДА ГИ РИНЕШ...

15.07.2021 | 09:09

НЕ ПИЧ ТРЯБВАШЕ ДА ГО ИЗГОНЯТ ПО МОРАЛНИ ПРИЧИНИ !? БЛАГОДАРИМ НА ТЕЗИ КОИТО НАПРВИХА ТОВА НЕЩО РЕАЛНОСТ!!! ТОЙ БАЛТОВ И ПРЕДИ ТОВА СИ КЛАТЕШЕ ТЪ.ШАЦИТЕ И НЕГОВИТЕ И НА БОЙКО ПО ДРУМИЩА ПО КРИВИ ПЪТЕКИ И ПАЛАНКИ.... КОГАТО ДЪРЖАВАТА СЕ ТРЕСЕШЕ И ТОЙ ТРЯБВАШЕ ДА Е НА ТЕРЕН ТОЧНО КАТО АВТОРИТЕТ НЕ КАТО МЕКЕРЕ С МЕКИ КОЛЕНЕ И СЛАБ КРЪС ДА РЕЛАКСИРА СРЕД БОРОВЕ.....ПО ПЛАНИНИТЕ... ДОСТОЙНО ЩЕШЕ ДА Е АКО ЕШЕ КАЗАЛ БЛАГОДАРЯ ВИ ГОСПОДИН БОРИСОВ ЗА ДОВЕРИЕТО НО МОЕТО МЯСТО Е В БОЛНИЦАТА....НЕ ПО КЪРИЩАТА.... ХОДЕШЕ И СЕ ЛЕЗЕШЕ КАТО ШЕБЕК НА ГЛУПОСТИТЕ НА ЕДИН ДОКАЗАНО БОЛЕН ЧОВЕК .....И ТОЙ И КАНТАРДЖИЕВ И БАЛТОВ И АНГЕЛОВ И АНАНИЕВ ОНЯ ДВОЙНИКА НА ГОДЖИ...НЕДОСТОЙНИ СРАМ ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ТИПОВЕ ПО ВЪРХА НА ДЪРЖАВАТА.... МНОГО ПРАВИЛНО РЕШЕНИЕ.......................СЕГА ДА ВЪРВИ В ЧАСТНА БОЛНИЦА НЕ ПАК НА ДЪРЖАВНА ХРАНИЛКА...НЕКА СИ ИЗВАДИ ХЛЯБА С ТРУД И ДОСТОЙНСТВО НЕ С ЛАЗЕНЕ НА КОЛЕНЕ...ВСЯКО ЛИЦЕМЕРИЕ ВСЯКА СЛАБОСТ И ВСЯКО УДОВОЛСТВИЕ ОТ НЕДОСТОЙНИ ДЕЙСТВИЯ СЕ НАКАЗВАТ....... ПРОФЕСОРИ С ЛОПАТА Д ГИ РИНЕШ ДОСТОЙНИТЕ ОТ ТЯХ НА ПРЪСТИТЕ НА ЕДНАТА РЪКА...............

Отговори
2 6
ПРОФОСОРИ С ЛОПАТА ДА ГИ РИНЕШ...

ПРОФОСОРИ С ЛОПАТА ДА ГИ РИНЕШ...

15.07.2021 | 09:18

Професор си по идиотия!

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?