Следвайте ни

Зам.-министър Петров: Отстраняването на Балтов не е атака и не касае работата на лекарите

viber icon

Конкретният повод за отстраняването на директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов е проверката на НЗОК, която имаше един междинен доклад, получен преди 3-4 седмици. В момента излезе окончателният доклад, който потвърждава резултатите на междинния. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров по време на на брифинг.

От МЗ вчера съобщиха, че са установили нарушения в размер на общо над 1 млн. лева.

Той заяви, че не може да приеме факта защо един ръководител на болница възприема отстраняването си като атака към болницата и лекарите. Това, което е правил един ръководител, няма общо с дейността на лекарите, каза той.

"Възможно е директори на отделения и клиники да са знаели за фиктивни пациенти. Проверката показва, че това се касае за две клинични пътеки - бъбречна недостатъчност и чернодробни заболявания. Множеството такива случаи говорят за неупражнен контрол от страна на изпълнителния директор", каза още зам.-министърът.

Д-р Петров смята, че всичко, което касае обществените болници и обществените средства трябва да се оповестява.

"Не можем да прикриваме факти. Има и други данни, включително от действащия Съвет на директорите. Те самите твърдят, че се управлява абсолютно непрозрачно "Пирогов". Проф. Балтов крие от съвета на директорите материали, които те са му поискали. Вероятно ще излязат и други факти. Практиката показва, когато по отделни критерии сменим едно ръководство, след това излизат множество фрапиращи факти", каза зам.-министър на здравеопазването.

Той заяви, че директорът пречи на дейността на Съвета на директорите и еднолично не може да се управлява една такава болница. Д-р Петров изрази опасения, че може да се стигне до укриване на документи.

"Не може да се управлява еднолично такава голяма болница, която е държавна", каза още д-р Димитър Петров.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Иво

Иво

15.07.2021 | 16:33

Като е усвоил 1 млн., не трябва ли да бъде съден? С това само затвърждавате тезата, че сте същите , с които уж се борите. Значи какво?Разчистваме терен за нашите хора.

Отговори
3 1
Стоичков

Стоичков

15.07.2021 | 18:31

За всички далавери трябва да има възмездие,не е министъра който трябва да разследва.За откритите нарушения които вече ги има от доклада,могат само да отстранят Балтов,а за злоупотреби със служебно положение си има прокуратура,съд и т.н.За съжаление в тая държава се "усвояват" милиарди по неясни критерии и схеми,а наказани няма.Няма такова правосъдие.

Отговори
3 0
открихте топлата вода

открихте топлата вода

15.07.2021 | 16:30

Всички болници и държавни и частни го правят и то не от вчера. Само по този начин работещите могат да получат заплата.

Отговори
5 0
Минекив

Минекив

15.07.2021 | 16:18

Това е чиста комунистическа безкруполно организирана акция по разпределяне на постове, типично по комунистически!

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?