Следвайте ни

Заловиха 98 българи, заработвали като "финансови мулета"

Банките у нас успяха да спрат неправомерни трансакции за 14 милиона евро

viber icon

98 българи тази година се пробваха да заработват като „финансови мулета” и бяха заловени от правоохранителните органи. Заради трудната година или заради все по-примамливите и рафинирани оферти лицата са с 37  повече от миналата година. С помощта на банките у нас са спрени 100 неправомерни трансакции, като са предотвратени щети на стойност почти 14 милиона евро.

Какво всъщност е "финансово муле" и какви доходи носи такава дейност? С прости думи -  някой иска от вас да прехвърлите негови пари през банковата си сметка, а  в замяна на това предлага кеш под формата на комисиона или твърдо заплащане за услугата. Това е пране на пари, нелегално е и може да има сурови последици за изпълнителя. Дори лицата, използвани като “финансови мулета”, да не са били наясно, че са въвлечени в незаконна дейност, попадат под ударите на закона.  

За набиране на “финансови мулета” се използват различни схеми, например сайтове за запознанства, чрез които престъпниците се опитват да убедят жертвите си да отворят банкови сметки за изпращане или получаване на средства. Също така чрез постове в социалните мрежи с примамливи предложения за работа, гарантираща лесно и бързо забогатяване, се цели привличането на вниманието на студенти и млади хора.

"Неустоимата оферта" може да дойде по имейл, месинджър, whatsapp или друг електронен канал. Без съмнение, най-уязвими са хората с ниски доходи и по-ниска финансова култура. Престъпниците са все по-изобретателни, като често пъти се възползват от реално съществуващи събития, като пандемията от COVID-19, за да направят предложенията си поне на вид по-достоверни. Често пъти те използват и информация за набелязаните от тях лица, с която са се сдобили чрез социалните мрежи. Възможността за изкарване на лесни пари е представена като напълно безрискова, подплатена с много примери колко много хора вече заработват така. Иска се откриване на банкова сметка, като винаги под различен претекст перачите на пари изискват и номера на тази банкова сметка.  

Информационната кампания #НебъдиМуле за шеста поредна година започва през декември и е  организирана от Европейския център за борба с киберпрестъпленията при Eвропол, а в България се осъществява по инициатива на Асоциацията на банките в България.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?