Следвайте ни

Закриват прокуратури в цялата страна

viber icon


Една от най-натоварените районни прокуратури в България – тази в Несебър, да бъде закрита. Това предлага главният прокурор Сотир Цацаров в план за административна реформа.

Районна прокуратура-Несебър ще стане териториално отделение на Районна прокуратура-Бургас, уточнява сайтът „Флагман“.

Същата съдба е предвидена и за прокуратурите в Средец и Поморие. Те също ще бъдат закрити и ще станат териториални отделения на РП-Бургас.

Засега спорен остава въпросът за звената в Царево и Малко Търново.

 Самият главен прокурор предлага два варианта. Единият е двете районни прокуратури на юг също да станат териториални отделения на РП-Бургас.

Другият предвижда миниокрупняване – да се закрие звеното в Царево и то да стане отделение на РП-Малко Търново, която да се запази.

Не е изключено и обратното – Малко Търново да стане част от РП-Царево. Реформата е продължение на вече започнал процес по окрупняване на прокуратурите в страната.

Засегнати са административни звена в цялата държава.

„Главният прокурор на Република България предлага процеса за оптимизиране структурата на районните прокуратури да продължи със закриване на 29 районни прокуратури, като на тяхно място бъдат разкрити териториални отделения към 15 районни прокуратури със седалище в областните градове – Бургас, Ямбол, Сливен, Шумен, Разград, Търговище, Перник, Велико Търново, Плевен, Варна, Русе, Силистра, Пловдив, Стара Загора и Монтана“, съобщи преди дни пресцентърът на Висшия съдебен съвет (ВСС).

„Предложението за оптимизиране на районите прокуратури ще бъде разгледано на заседанието на Прокурорската колегия, насрочено за 29.05.2019 г.
и ще бъде внесено за разглеждане от Пленума на ВСС, след съгласуване с комисия „Бюджет и финанси“, комисия „Управление на собствеността“, Комисията по атестирането и конкурсите, комисия „Съдебна администрация“ - ПК и комисия „Съдебна карта и натовареност на прокурорите и следователите““, информираха още от ВСС.

Сотир Цацаров предлага окрупняването да се извърши поетапно – от 1 октомври 2019 г. и от 1 януари 2020 г.

Прокурорската колегия е взела решение в понеделник да се проведе работна среща в сградата на Националния институт на правосъдието в София за обсъждане на плана за реформа.

В работния форум ще участват членовете на Прокурорската колегия, административни ръководители на апелативните, окръжните и районните прокуратури от съответните съдебни райони, съобщи пресцентърът на ВСС.

Смята се, че с реформата ще се постигнат определени икономии. При окрупняването се очаква да бъдат закрити чиновнически длъжности. Броят на административните ръководители на районни прокуратури съответно също ще падне, което ще спести разход за по-високи заплати. Прокурори обаче вероятно няма да бъдат съкращавани.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Хаосът

25.05.2019 | 20:53

И що 6 месеца преди да си ходи???

Отговори
1 0

Батко

25.05.2019 | 20:10

Централизация на османската власт, браво Цаца!

Отговори
3 2

добре

25.05.2019 | 19:27

по-малко изкушения от лукаваго за низшия персонал

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?