Следвайте ни

Законът за личната помощ влиза на второ четене в пленарната

Законът за личната помощ влиза в пленарна зала на второ четене. Ако днес депутатите приемат закона, каквато е и договорката между протестиращите родители на деца с увреждания и управляващите, майките заявиха, че ще махнат палатковия лагер пред НС, пише нюз.бг.


Те обаче посочиха също така, че лагерът само ще бъде преместен пред сградата на Министерството на здравеопазването. Протестът им няма да бъде прекратен поради все още съществуващите притеснения, произхождащи от проблемите с медицинската експертиза.

Законът за личната помощ предвижда създаването на механизъм за предоставяне на лична помощ на основата на индивидуална оценка на потребностите и дава възможност на потребителите да участват в избора на личен асистент.

Все още обаче не е ясно какъв ще бъде размерът на заплащането на асистентите. Майките настояват в тригодишен период сумата да достигне стойността на една и половина минимална работна заплата, но от социалното ведомство изразяват опасения, че изискуемият финансов ресурс ще е твърде голям.

 

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?