Следвайте ни

Законопроект предлага: Копаем канавки, ако не можем да платим глоба

Общините ще имат работници без пари, хората няма да са доживотни борчлии

viber icon
Дора ЦВЕТКОВА, "Пазарджишка Марица"

Нарушителите, които не могат да платят в брой глобите си към институции, да ги отработват с общественополезен труд. Такава промяна в чл. 79 Закона за административните нарушения и наказания предлагат от партия „Социалдемократи”. За да обяснят идеята си в детайли и да чуят мнението на обществеността, представители на организацията правят дискусии по градове, а миналата седмица такава бе организирана в Пазарджик с председателката Елена Нонева и д-р Георги Петров.

Практиката показва, че глоби от по 2000-3000 лева са неработещи заради невъзможността на хората да ги плащат, каза Нонева. Често нарушителите разчитат да изтече 2-годишната давност, за да им се размине. За някои санкции обаче срокът е 10 години. През това време с наказателните лихви сумата се умножава в пъти и става несъбираема. След време, дори длъжникът да почине, дългът се наследява от децата и внуците му в размери, които и те не могат да погасят. Много от тези хора биха платили, но нямат пари. Промените ще им дадат възможност да не оставят задължения на наследниците си.

Засега е предвидено тази възможност да се прилага само при хора без никакви доходи, приходи от наеми или имоти, а който работи, да си плаща кеш. Има идея общественополезният труд да се определя секторно. Ако си бракониерствал дърва, залесяваш толкова площи, колкото си обезлесил. Ако си направил нарушение на пътя, копаеш канавки или кастриш храсти край шосетата. Идеята е трудът да се ползва от общините и малките населени места според потребностите, като няма пречка той да бъде чистете на улици, поддържане на градинки, пренасяне на книги за преместваща се библиотека - без ограничения. Ако нарушителят има квалификация, няма пречка да му бъде намерена и заетост по специалността, обясни още Нонева. Продължителността ще се изчислява според почасовата ставка за съответната икономическа дейност.

Очакванията са така да се постигне двоен ефект. От една страна, съвестните граждани няма да се превръщат в доживотни борчлии, от друга - общините и селищата в тях ще имат помощници за дейности, за които не достигат хора. Главната цел е да се повиши събираемостта и авторите на проекта смятат, че това не е невъзможно. Сочат за пример младежи, каращи безумно скъпите коли на родителите си и опитват да се измъкнат от наказания с оправданието, че на свое име нямат нищо. Ако обаче се наложи да се подложат на унижението да косят тревата в парка, майките и бащите им биха дали и последната си стотинка, за да опазят авторитета на децата си. Законът за движение по пътищата е най-често нарушаваният закон, а по данни на Нонева едва 40 процента от глобите се плащат.

Понеже контролът по изпълнение се възлага на общините, с много техни представители из страната вече са проведени обсъждания. Реакциите са противоречиви. Едни са твърдо "за" при мисълта, че ще получат необходимата им работна ръка безплатно. Други опонират, че върху определени социални категории хора, каквито са и част от трудещите се по временната заетост, е невъзможно да се упражнява контрол. В Монтана например от 29 новоназначени по програма още първия месец освободили 25, защото никак не успели да ги накарат да работят. Ако срещу труда си няма да получат нищо, сигурно ще е още по-трудно, считат противниците на промените.

Как е по света?

В ЮАР понятие като "несъбираеми задължения" не съществува, разказа Елена Нонева. Там има закон, по силата на който всеки шофьор внася депозит от 200 долара в касата на пътната полиция. Ако направи нарушение, глобата се удържа от "капарото". Ако не стигне, до края на работния ден виновният е длъжен да довнесе, както и да възстанови размера на личната си гаранция. В противен случай колата му се прибира на наказателен паркинг и така дългът се увеличава още повече. Изрядните водачи на втората година имат право да изтеглят половината от парите и да оставят като гаранция остатъка. 

В САЩ пък осъдените да полагат общественополезен труд трябва да обличат специални жилетки, по които незавидното им положение си личи отдалече. При мисълта, че ще се изложат така пред близките и познатите си, американците сериозно внимават да не влязат в крачка. Така трябва да стане и у нас, за да се свият до минимум нарушенията, убедена е Нонева.

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?