Следвайте ни

Закон задължава: видеонаблюдение във всеки данъчен склад

viber icon

Камери за видеонаблюдение трябва да се монтират във всеки данъчен склад, в който се произвеждат и складират енергийни продукти като бензин, газьол, керосин и др., както и в тези, в които са разположени дестилационни съоръжения за производство на етилов алкохол и дестилати.


Новите изисквания са заложени в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС), одобрен от правителството вчера. Предстои промените да бъдат гласувани и от Народното събрание.

Видеокамерите трябва да бъдат монтирани на всички места в обектите, през които влизат или излизат транспортни средства, за да може да се разпознават техните номера.

Целта е контролните органи дистанционно да наблюдават процесите по въвеждане и извеждане на тази група акцизни стоки от данъчните складове, спрямо които е необходимо да се завиши контрола, като се сведе до минимум възможността за злоупотреби.


Освободените от акциз крайни потребители се задължават да използват автоматизирана система за отчетност. Когато в обектите се използват енергийни продукти за цели, различни от моторно гориво и гориво за отопление, потребителят е длъжен да използва средства за измерване и контрол.


В законопроекта се предлагат и промени в Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС).  Те визират разширяване на обхвата на услуги, при които фискалният бон, регистриращ продажбата, може да се визуализира само на дисплей, без да се издава хартиен документ. В същото време услугите се регистрират и отчитат чрез фискални устройства, вградени в автоматите на самообслужване. Предложението обхваща всички услуги, които се предоставят от автомати на самообслужване с електрическо захранване, като изрично се изключва предоставянето на услуги по обмяна на валута чрез автомат.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?