46

Задържаха трима земеделци за измами с европейски пари

Заподозрените са предоставили невярна информация от чуждо име за получаване на европейско финансиране.

Европейската прокуратура съобщи, че под нейно ръководство служители на ГДБОП днес са задържали трима души и са претърсили шест места по разследване за организирана престъпна група, получила незаконно средства за земеделие от Европейския съюз, предава БТА.

Въз основа на извършените следствени действия от ГДБОП и ДАНС, и иззетите доказателства и документи, се установява, че заподозрените са предоставили невярна информация от чуждо име за получаване на европейско финансиране. Според уликите, вместо да кандидатстват за средства за голям парцел земя, заподозрените са разделили площта и са използвали хора "с ниско социално-икономическо положение" като подставени лица за подаване на заявления за земеделски помощи, се посочва в съобщението.

Уличеният за ръководител на организираната престъпна група е бил упълномощен от подставените лица да действа като техен представител пред Държавен фонд "Земеделие" и пред банките. Така той е можел да получи средствата от ЕС и пълен контрол върху проектите.

В съучастие са заподозрени двама служители от ДФ "Земеделие" и от областната земеделска служба в Севлиево, които може да са улеснявали дейността на перстъпната група с предоставяне на информация и съвети по съответната оперативна програма и проверките за изпълнение на проектите. Уточнява се, че сред задържаните има държавен служител. 

Общият размер на щетите предстои да се установи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата