3906

Задържаха мъж, разпространил видео, приканващо към „свещена война” с Израел и САЩ

Той е носил характерно за ИДИЛ облекло и е с боен опит, участвал е във военни действия
„Получихме сигнал от ДАНС за видеоматериал с лице, носило характерно за ИДИЛ облекло, което обявява, че желае да отмъсти за това, което се случва на територията на Палестина. Предприети са незабавни мерки”. Това заяви на брифинг административният ръководител на СГП Илиана Кирилова.

Заместник-градският прокурор Христо Кръстев посочи, че лицето е без документи за самоличност. "Предполага се, че е палестинец и е роден в Ливан. Установено е, че е разпространил видео, на което призовава за „свещена война” от страна на израелци и американци. СГП е отишъл на адрес, за да претърси и изземе два мобилни апарата, компютърни конфигурации, знамето на ИДИЛ и хладно оръжие и множество материали, които тепърва трябва да бъдат установени, информира nova.bg.

По думите му е назначена лицевоидентификационна експертиза, от която е установено, че задържаният е същият от видеоклипа. "Експертиза на един от мобилните му апарати показа, че видеото е вече разпространено. Следователят е образувал досъдебно производство за престъпление против мира – пропагандиране към военни действия. Мъжът е привлечен и в качеството на обвиняем и е задържан за 72 часа”, съобщи още Кръстев. 

Органите на реда обясниха, че въпросният мъж е бил е съден през 2016 г. за превозване и прикриване на мигранти, както и за предлагане на подкуп, за да го пуснат полицаите, които са го спрели на АМ "Тракия".

„Предвид фактите, решихме до проведем специална тактическа операция след протестните действия на палестинците в София. Гражданинът беше задържан на територията на столицата в дома му. При задържането беше сам. Мъжът е с боен опит, участвал е във военни действия”, главен комисар Живко Коцев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Stoyan Vasilev59

Stoyan Vasilev59

26.10.2023 | 19:23

ДАНС се интересуват от някой си направил или пуснал видео за ....Дреме ми на ......!Защо ДАНС не се заинтересува от тези нарушаващи Конституцията,сиреч Националната сигурност на България.Вие юдеи ли сте или мюсюлмани?Защо изказванията на някои български граждани срещу България не са санкционирани?Да не говорим за кражбите на имуществото на Българите от държавни служители!Също в нарушение на Конституцията!Сигурен съм,че ДАНС не Е служба в защита на Българите!Разпускане и началниците в Затвора!До края!

Отговори
5 0
Стефан Иванов

Стефан Иванов

26.10.2023 | 19:49

Тоя да не мислите,че ше отиде в САЩ или Израел да воюва,той и такива като него атакуват хора в България,Германия,Белгия и т. н. И само се оправдават с "каузата"Палестина.

Отговори
0 1
Призовавал

Призовавал

26.10.2023 | 18:53

ама от София. Ясно.

Отговори
0 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?