2374

За седмица: Петима съдии отказаха делото срещу пернишкия прокурорски син

 

За една седмица петима съдии от Софийския районен съд (СРС) са се отказали от делото на прокурорския син Васил Михайлов в системата за случайно разпределение, информира lex.bg.

Мотивът на трима от тях е, че могат да възникнат евентуални съмнения в тяхната безпристрастност и непредубеденост, защото виждат при разпределянето на делото нарушение на Правилника за администрацията на съдилищата.

Според ръководството на СРС такова нарушение няма и прецизният прочит на относимите разпоредби е съвсем различен от този, който правят отвелите се съдии.

В края на декември 2022 г. прокуратурата внесе в СРС обвинителен акт за 8 престъпления, извършени от Васил Михайлов, син на пернишкия прокурор Бисер Михайлов – за нанасяне на средни телесни повреди на трима души, леки телесни повреди по хулигански подбуди на други двама, за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и за закана с убийство.

Делото е разпределено на случаен принцип на съдия Весела Дончева. Тя обаче го прекратява и го праща за разглеждане в районния съд в Перник, където са извършени престъпленията, каквито са изискванията в чл. 36, ал. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс.

След като получават делото обаче всички съдии в РС-Перник си правят отвод, като посочват, че познават бащата на Васил Михайлов, който е обвинител в Окръжната прокуратура в града, и са в служебни и лични отношения с него. А това, според съдиите, може да доведе до възникване на съмнения в безпристрастността и обективността им.

Магистратите от РС-Перник се обръщат към Върховния касационен съд, за да определи друг равен по степен съд, който да гледа делото.

След като пристига в СРС, делото е образувано под нов номер и на 24 януари на случаен принцип е разпределено на съдия Веселка Йорданова. Тя обаче си прави отвод. На 27 януари следва ново разпределение и делото отива при Мария Шойлекова, но и тя се отвежда. Същия ден следва трето „джуркане“ и се пада съдия Петя Петкова, която също си прави отвод.

При четвъртия опит на 30 януари делото отива при Лора Митанкина, но и тя се отвежда и така на 31 януари то е разпределено на съдия Ваня Горанова. Днес и тя се е отвела от делото в системата за случайно разпределение.

Първите две съдийки са се произнасяли по мярката за неотклонение на Васил Михайлов и изтъкват това като основание да се отведат, макар по закон това вече да не е причина да не влязат в състава по същество.

А последните три твърдят, че е нарушен Правилникът за администрацията на съдилищата по отношение на случайното разпределение.

Магистратите са на мнение, че делото трябва да отиде при първия докладчик – съдия Весела Дончева, а не да се разпределя сред останалите.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Хе,тоя винкелски прокурор много страшен бе!!!Петима съдии да си направ

Хе,тоя винкелски прокурор много страшен бе!!!Петима съдии да си направ

06.02.2023 | 09:10

Направят отвод заради него!!!Тц,тц,тц!Докъде стигнахме?!Темида да се страхува да приложи цялата строгост на закона заради факта,че лекето е прокурорско разглезено синче!Ми то тоя боклу’к баща му го е създал,негово творение е тоя измекяр!!И може би е редно и бащата да бъде преслушан,защото супер нагло и арогантно се беше изказал в медии във връзка с въпроси за сина му!Как има такива родители,самозабравили се,не знам?!!!А синчето-нагляр!

Отговори
0 0
Хан Крум

Хан Крум

02.02.2023 | 23:06

Дайтеаздагосъдядеебаваштамамадееба

Отговори
1 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?