2374

Внимавайте, шофьори! КАТ с мощна акция за колани, ще глобяват

Масирани проверки на KAT за поставени колани на задните седалки. Акцията вече е в ход и е с краен срок - поне до края на годината, съобщи NOVA.

Засилването на контрола към пътниците е сред основните приоритети на държавната агенция за пътна безопасност. Причината е големият брой жертви при катастрофи.

  Поставянето на колан на задната седалка по закон е задължително. Ако пътник не сложи колана си, законът предвижда глоба в размер на 50 лева. Ако водачът позволи на някой от пътниците да се вози необезопасен, е предвидена и за него същата санкция.

“Tук има една малка съществена разлика, че на водача се съставя акт по Закона за движение по пътищата и се отнемат контролни точки”, твърди Асен Асенов, младши автоконтрольор, ОДМВР – София. 

Така санкции ще има и за шофьора, и за пътника. Контролът за това дали пътниците са с колани, основно на задната седалка, е сред приоритетите на Държавната агенция за безопасност на движението.

„Много често в инцидентите намираме хората извън автомобилите, премазани от тях, при преобръщане. Това е нещо, което просто трябва да се научим - коланът е средството, което е спасило най-много човешки животи”, посочи Димитър Илиев, зам.-председател на Държавна агенция за безопасност на движението по пътищата.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Хоп

Хоп

20.05.2022 | 08:54

След някой завой, изненада!?

Отговори
1 0
roko

roko

20.05.2022 | 03:06

Коланът е и средство, което може да те спаси не само на пътя, но и когато си *извън пътя*.

Отговори
3 2
Danyboy

Danyboy

20.05.2022 | 08:16

Пълни глупости знаете ли че при преобръщане има опасност от пожар а коланите блокират автоматично трябва да се режат

Отговори
6 1
Боб

Боб

20.05.2022 | 10:56

Затова КаТ ще предоставя на всеки пътник по едно ножче.....хахаха...

Отговори
4 1

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?