49

Вижте какво иззеха от имоти на Пепи Еврото в София

Антикорупционният фонд (АКФ) публикува втори документ в поредицата си СГП-Лийкс.

Това е протоколът за претърсване на един от имотите на Петьо Петров-Еврото в София – апартамент на улица “Свиленица” в близост до прочутия ресторант “Осемте джуджета”, както и опис на иззетите веществени доказателства при претърсването на този и друг апартамент в същата сграда, пише fakti.bg.

Процесуално-следствените действия се извършват в малките часове на 30 май 2023 г. в хода на светкавично образуваното в Софийска районна прокуратура (СРП) разследване, след като ден по-рано АКФ публикува получени по електронна поща снимки на усмихнатите Петров и тогава заместник-главния прокурор Борислав Сарафов пред „Осемте джуджета“.

Публикуваните днес данни са за събраните веществени доказателства само от два от претърсените през тази нощ имоти на Петров. Оттам са иззети два компютъра, един мобилен телефон, напечатани и ръчно изписани документи, както и различни носители – компактдискове, лентови носители, касети с ленти, дори една дискета.

Съдържанието на всички информационни носители е неизвестно.

Тези веществени доказателства, заедно със събраните при другите действия по разследването, са изпратени на 09.06.2023 г. от СРП на Върховния касационен съд (ВКС). Там по новоприетия механизъм за независимо разследване на главния прокурор и неговите заместници трябва да се администрират сигналите срещу тях, като се препратят към специалния прокурор по разследването на високопоставените ръководители на прокуратурата.

Докато се чака назначаването на такъв обаче и след като разследването на СРП е прието от СГП по компетентност (тъй като касае и други магистрати), прокурорът Йордан Петров от СГП изисква и получава тези веществени доказателства от заместник-председателя на ВКС.

Така във фактическата власт на СГП попадат множество веществени доказателства с неизвестно съдържание, които потенциално биха могли да касаят редица административни ръководители в прокуратурата, в това число и такива на самата СГП. За чиято свързаност с престъпната мрежа около Петьо Еврото говорят няколко свидетели в разследването на СРП.

Към събраните материални доказателства от имотите на Еврото в България, трябва да се добавят и онези от негови имоти в Гърция след изпратени от СРП европейски заповеди за разследване до южната ни съседка, които също са се озовали в СГП. И за които слухове из кулоарите на правосъдието говорят, че били с много по-интересно съдържание, към което „нездрав интерес“ проявили някои административни ръководители в прокуратурата.

„Какво всъщност е имало на тези информационни носители, иззети от имотите на Еврото в България и Гърция? Едва ли някога ще научим. Предвид начина на администрирането им по настоящия казус и множеството публично известни данни за това какво се е случвало назад в годините с веществени доказателства по знакови дела“, коментира Николай Стайков от екипа на Антикорупционния фонд.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
що ти пука

що ти пука

21.03.2024 | 21:53

на майка ви у путката на всички...

Отговори
0 0
Взели му

Взели му

21.03.2024 | 13:57

Дядовия! Който бил на негово име! Такива не държат да са собственици на придобитото по демократичен начин! 1-во правило на демократа комунист завършил висша партийна школа ! Стари чекиски номерца от страниците на КГБ! Там школували тука практикували и създали демокрацията по свое усмотрение!

Отговори
9 2
Гатю

Гатю

21.03.2024 | 13:34

Най-вероятно всички тези нещица ще се озоват при тефтерчето на Филип Златанов! Още повече, че и Сарафов има там някакво присъствие. Миризлива работа.

Отговори
15 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?