2374

ВАС окончателно: МОН е нарушило санкциите срещу Русия

Министерство на образованието и науката е нарушило санкциите срещу Русия в областта на обществените поръчки, като не е отстранило от процедура свързана с руски гражданин фирма.

Министерството необосновано е предоставило време извън законовите срокове на IT компанията „Софтлайн“, която междувременно е прехвърлила собственост, за да не попада под санкциите. Решението за класиране на фирмата следва да бъде отменено, а процедурата – върната на етап преглед на представените документи.   

Това реши окончателно Върховният административен съд, като потвърди предходното решение на КЗК по случая. МОН реши да упорства докрай и да обжалва решението на антимонополната комисия, но сега губи и в административния съд. Случаят повдигна въпроси и за други сключени договори от публични органи с фирма „Софтлайн“. 

Фирма „Софтлайн“ се явява като участник в поръчка на МОН за поддръжка на средата за дистанционно обучение, базирана на Google Workspace .

Поръчката бе обявена след влизане в сила на 8 април на европейските санкции спрямо Русия в областта на обществените поръчки, които ограничават сключването на договори с контролирани от руски дружества или граждани фирми, пише "Сега".

В тази връзка от всички кандидати е изискано да декларират, че не нарушават ограниченията. „Софтлайн“ също подава такава декларация, но при проверка от страна на комисията се оказва, че декларирането не отговаря на реалността.

Към този момент 55% от капитала в едноличния собственик на фирмата – „Софтлайн Холдинг ПЛС“ е контролирана от руския гражданин Игор Боровиков.

На свое заседание на 26 август, 2022 комисията дава срок от 5 дни на фирмата да отстрани несъответствието, като в този срок получава от дружеството само писмо, че е налице неправилно тълкуване на санкциите.

Междувременно фирмата предприема действия по прехвърляне на проблемните дялове и на 4 октомври уведомява МОН, че Игор Боровиков вече не е косвен мажоритарен собственик на фирмата. Прехвърлянето става факт дълго след изтичане на 5-дневния срок за отстраняване на нередности. 

Фирма „Софтлайн“ е следвало да бъде отстранена още на етапа, в който е установено, че нарушава изискванията на регламента, е окончателното решение на Върховния административен съд. В документацията на поръчката изрично е записано, че възложителят отстранява такива кандидати. „Изпратеното от фирмата тълкуване за приложимост на регламента не опровергава наличието на руски контрол върху фирмата. Промяната в собствеността е настъпила повече от месец след подаването на документите“, изтъква ВАС. Съдът е потвърдил мнението на КЗК, че решението за избор на „Софтлайн“ като изпълнител на поръчката следва да бъде отменено и процедурата трябва да се върне на етап оценяване на документите за допустимост на кандидатите. 

Решението повдига отново въпроса с останалите договори на фирма „Софтлайн“. Към момента, в който научава за руска връзка във фирмата, МОН е имало и втори голям договор с дружеството, отново сключен след влизането в сила на санкциите. Договорът е за за голяма сума – 5,3 млн. лв. и зе абонаментно ползване на продукти на Microsoft за университетите и научните институти. Съгласно регламента всички заварени договори с фирми с руски контрол следваше да бъдат прекратени до 10 октомври, 2022 г. Това не се случи, а фирмата вече е с променена собственост. 

Решението на ВАС потвърждава, че санкциите са нарушени и от фирма „Информационно обслужване“, продължава "Сега". Тя изобщо не е установила, че фирмата не отговоря на изискванията на регламента и е приела подадената от компанията декларация в този дух за чиста монета. Така „Информационно обслужване“ е подписало договор с компанията в края на септември за близо 500 000 лв. – преди прехвърлянето на собствеността. Оказа се, че с фирмата работят и други институции.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Иван Иванов

Иван Иванов

04.04.2023 | 21:47

Тези от Вас са жалки лай....... ари. Стига долнопробно лиза е на краварски седалищни часги

Отговори
0 0
Пловдивчанин

Пловдивчанин

02.04.2023 | 09:54

А служебният заместник-министър от Пловдив е един и същ в няколко служебни правителства...

Отговори
3 0
Пловдив

Пловдив

01.04.2023 | 23:11

А помните ли КОЙ беше министър на МОН тогава? Професорът, който се самоиздигна за академик! Ако паметта на гласуващите не беше колкото кокошата, утре резултата ще е друг. Мислете преди са гласувате!

Отговори
6 2

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?