1553

Варненски съд разреши екстрадиция на руснака, запалил паспорта си

Варненският Окръжен съд допусна екстрадицията на 46-годишния руски гражданин Алексей Алчин, изгорил руския си паспорт пред Генералното консулство на Русия в морския град.

Според руските власти в страната Алчин е разследван за укриване на данъчни задължения в особено големи размери. Обвинението срещу него е, че като директор на дружество се е сдобил с данните за банкови сметки на фиктивни фирми.

 Разследването срещу него засяга сключване на договори, фалшифициране на документи и финансови преводи. От руската прокуратура твърдят, че в резултат на престъпната дейност били нанесени вреди на държавната хазна на Руската федерация за над 282,5 млн. рубли (малко над 8,8 млн. лв.).

Оттам твърдят още, че след извършване на престъплението мъжът се е се е укрил, което е наложило обявяването му за международно издирване чрез Интерпол, съобщават от Окръжен съд- Варна.

Алчин и адвокатите му обаче твърдят, че преследването срещу него няма общо с укриване на данъци, а е по политически причини - самият той е критик на Кремъл, както и на войната в Украйна.

Два дни след началото на войната Алчин участва в антивоенен протест във Варна, където живее от близо 5 години и където има собствен бизнес, като тогава той публично изгори руския си паспорт в знак на несъгласие с провежданата от Москва политика.

Именно след този акт според него са започнали и реалните му проблеми с руските власти.

Няколко месеца по-късно той е уведомен от българските власти, че е обект на международно издирване и Москва е изпратила официално искане за екстрадицията му.

Така преди седмица той бе задържан, а в понеделник Окръжният съд във Варна разгледа искането на първа инстанция.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Ванухи

Ванухи

08.08.2022 | 21:14

ПОЗОР!

Отговори
2 0
Пън

Пън

08.08.2022 | 21:05

Голак

Отговори
0 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?