2374

Уволнен полицай, гадже на Симона Радева, се оплете в показанията си за Семерджиев

Свидетели, свързани с бившата полицайка Симона Радева, дадоха противоречиви показания пред съда и не успяха да изяснят много факти и детайли за събитията преди и след тежката катастрофа с две жертви на бул. "Черни връх" на 5 юли м.г. Един от разпитаните днес свидетели по делото срещу Георги Семерджиев е бившият полицай от 4-то районно управление на МВР Мирослав Якимов, който е приятел на Симона Радева и живее с нея. Якимов е бил в първия патрул, изпратен веднага на мястото на катастрофата, причинена от Семерджиев на бул. "Черни връх".

Сега е отстранен от системата на МВР и срещу него тече дисциплинарно производство. По време на разпита си пред съда той разказа, че е видял много хора и два автомобила - таксиметров и друг, който бил разцепен на две. Якимов и колегата му Виктория Недкова извикали подкрепление и разчистили булеварда от свидетели като се опитали да запазят веществените доказателства непокътнати. На мястото на катастрофата вече бил пристигнал прокурор Адалберт Кръстев, който им съдействал.

Малко след инцидента, непознат мъж с дълга коса отишъл при приятеля на Радева и казал, че е видял мъж да бяга от мястото на катастрофата. Той дал описание пред полицията, но вместо да остане на място, очевидецът си тръгнал. Междувременно докато е бил на работа, Якимов провел серия от телефонни разговори със Симона Радева. Тя първо му казала, че е при майка си, след това, че е в дома си, а накрая обяснила, че забравила ключове в автомивка и отивала да ги вземе. Автомивката се стопанисвала от Семерджиев, когото и Радева, и Якимов познавали.

Полицаят каза, че не е бил близък с подсъдимия за катастрофата, но се виждали няколко пъти и се познавали по физиономия. Първо не успя да разкаже как са се запознали, а след това каза, че са спирали Семерджиев за проверка. При следваща среща пък Семерджиев разпознал полицейския служител и го спрял като му казал, че има автомивка и може да отиде да я пробва. Якимов няколко пъти е ходил до въпросната автомивка - както сам, така и със Симона Радева и дори я използвал безплатно.

Пред съда Якимов заяви, че в нощта на катастрофата не е чувал да се споменава името на Семерджиев, което коренно противоречи с показанията, които е дал пред следователите по делото. Пред тях той е казал, че разпознал едната джанта на Аудито на Семерджиев, а при един от разговорите си по телефона със Симона Радева й казал: "Май Жоро е направил мазало". Днес Якимов се отрече от думите си и обясни как разказвал каквото знае пред следователите, те оформяли и структурирали изреченията му, а после прочел протокола по диагонал и "на доверие като към колеги" и го подписал.

Якимов няколко пъти си противоречеше и дали Симона Радева е била в района на катастрофата като днес заяви, че тя е била отстрани, а пред следователите е разказал, че е останала няколко часа в района. Първо твърдеше, че с нея се чуват непрекъснато по телефона, за да знаят къде са, но според твърденията му днес, Радева не му е казала още същата вечер, че е ходила да носи стълба в дома на Семерджиев, с която той е влязъл в жилището си.

В показанията си пред следователите бившият полицай е разказал, че останал на мястото на катастрофата до сутринта, а едва на следващия ден Радева му казала, че е носила стълба, но и тя не разбрала за какво ще бъде ползвана. По думите му, тя го уверила, че не е била в автомобила със Семерджиев по време на инцидента и не е имала травми от удар. "Повярвах й на 100%", заяви Якимов за твърденията на Радева.

Колегата на Якимов, Виктория Недкова, която е била в първия патрул на мястото на катастрофата, обясни, че колеги от столичната полиция й казали, че трябва да знае името на Семерджиев, но Недкова не го била чувала преди инцидента. По-късно разказа, че е имало докладна, в която се посочвало, че той е оперативно интересен.

Малко след полицейските служители показания пред съдебния състав даде и майката на Симона Радева, която каза, че двете се били скарали. После обясни, че чула от телевизиите още същата вечер, че е станала катастрофа и тръгнала в тази посока, за да се види с дъщеря си. Майката на Симона подчерта, че са останали в близкия парк няколко часа, но не можа да конкретизира колко точно, а после заяви, че са си тръгнали заедно.

"Стана ясно от показанията, това, което интересува обвинението - че има данни, че именно подсъдимият Семерджиев е управлявал автомобила и избягал от местопроизшествието, което беше най-същественото от неговите (на Якимов - бел. ред.) показания. Конкретният свидетел и полицайката Симона Радева, която беше разпитана, като цяло имат някои неудобни за тях положения в цялата ситуация и не споделят явно всичко, но предметът на настоящото производство са действията на подсъдимия Семерджиев", коментира след заседанието по делото прокурор Чавдар Железчев.


По делото предстоят разпити на още свидетели и изслушване на експертизи. Случаят с катастрофата на бул. "Черни връх" доведе до мащабни проверки в МВР, както и до масови рокади в ръководството на полицията заради съмнения в чадър от страна на полицейски служители. В края на октомври служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев обяви рокади в ръководството на 7 от 9 районни управления на МВР в София, като посочената причина обаче беше не разпъван чадър над Семерджиев, а недостатъчно ефективна работа и липса на упражнен контрол в този и подобни случаи.

"Цели структури в министерството са създадени, за да служат на други цели, а не за това, за което са назначени", каза тогава Демерджиев и добави, че"политическото ръководство е залитало често да сменя хора, защото са неудобни на властите" и така анонсира предстоящите рокади.

На 13 септември м.г. Симона Радева беше уволнена от системата на МВР, след като дисциплинарната проверка срещу нея приключи и са установени нарушения. Законът обаче предвижда възможност наказанието да бъде обжалвано.

Към момента на Радева не е повдигнато обвинение. Текат дисциплинарни производства и срещу други служители на МВР, но към момента няма официална информация те да са приключили.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Явор

Явор

09.02.2023 | 09:00

Прогнила МВР система, като всички останали - пълна с мухъл!

Отговори
3 0
Олелееей Горкия

Олелееей Горкия

08.02.2023 | 23:01

Олелееей Горкия Оплел се Ами да го вържат яко докато се отплете

Отговори
6 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?