49

Умъртвиха петте кучета, разкъсали жена в Горна Оряховица, стопанинът им е в ареста

Окръжната прокуратура във Велико Търново е повдигнала обвинение на мъжа, който се е грижил за петте кучета, разкъсали 40-годишна жена в Долна Оряховица, съобщи на брифинг наблюдаващият прокурор Даниела Харитонова. Мъжът е задържан с мярка за неотклонение до 72 часа, но прокуратурата настоява за постоянно задържане под стража. Делото ще се гледа утре в Районния съд в Горна Оряховица.

Прокурор Харитонова посочи, че според резултатите от съдебно-медицинската експертиза, смъртта на жената е в резултат на обилна кръвозагуба, настъпила от многобройни травми, причинени от кучетата. Първоначално разследването е било за умишлено убийство, но след проведените действия, то е преквалифицирано по чл. 325 в от Наказателния кодекс, който предвижда наказание за всяко лице, грижещо се за животно, в случай че животното причини телесна повреда, и в резултат последва смърт на друго лице.

Предвиденото наказание е до пет години лишаване от свобода и глоба до 10 хиляди лева. Собственикът на имота се намира в чужбина, той е оторизирал гледач да живее в имота, да се грижи и да храни кучетата. Със собственика са установени контакти, за да бъде призован и разпитан, посочи прокурорът. 

Петте кучета, причинили смъртта на жената, са евтаназирани, тъй като за нуждите на обвинението е било необходимо да се разбере дали в техните стомаси има човешки биологичен материал. Очакват се резултатите от ветеринарно-медицинската експертиза. Кучетата не са били регистрирани, но не са и безстопанствени, тъй като са живеели в дворно ограждение, но данните сочат, че редовно от този гледач те са били пускани да обикалят свободно по улиците без повод и намордник. Въпреки ранния етап на разследването са събрани и свидетелски показания.

Окръжната прокуратура във Велико Търново се е самосезирала по линия на административния надзор за проверка дали отговорните институции и местните власти са извършили задълженията си съгласно Закона за защита на животните и Закона за ветеринарно-медицинската дейност и съответните наредби, уточни говорителят на Окръжната прокуратура Илиан Благоев. Непълнолетното дете на починалата жена ще продължи да бъде отглеждано от нейните родители, посочиха от прокуратурата. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
РЕД И СПРАВЕДЛИВОСТ

РЕД И СПРАВЕДЛИВОСТ

01.04.2023 | 14:58

МНОГО ПО СТАЛИНСКИ БЕ ТЪПАНАРИТЕ.... НЕ КУЧЕТАТА КУЧКАРЯ ТРЯБВАШЕ ДА ШИБНЕТЕ НА СТОЛА... ТЕЗИ КУЧЕТА ПО СЕЛА И ПАЛАНКИ И НЕ САМО СА СУПЕР ГЛАДНИ ОСТАВЕНИ ТОНО КАТО КУЧЕТА ....ТИ КОГАТО НЕ ПОЛАГАШ УСИЛИЯ СЕ СТИГА ДО ТУК..... ЗОО ПОЛИЦИЯ ТОВА МУ Е МАЙКАТ... АЙДЕ ДА ВИДИМ ДАЛИ СЕ СЕТИ ЕДИН КАНДИДАТ ДЕПУТАТ ДА ИЗДИГНЕ ТОЗИ ПРОБЛЕМ В КАУЗА??????????????????!!!!!!!

Отговори
1 1
Копой

Копой

01.04.2023 | 10:50

Кучкарите са за трепане, не кучетата.

Отговори
1 0
Луди млади

Луди млади

31.03.2023 | 21:52

По селата и по разни обекти има кучета които са на въжета и супер гладни.. лежат в лай.ната си...

Отговори
3 1
Луди млади

Луди млади

31.03.2023 | 21:51

А стопанина кога?? Тези кучета са държани гладни!!!

Отговори
4 0
Дуков

Дуков

31.03.2023 | 20:51

Кучетата умъртвени,а стопанина на електрическия стол

Отговори
4 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?