49

Убиецът към Кристина: "Като се прибереш, ще завариш трупове"

Жената можеше да е жива, ако беше подала жалба в полицията, казва Надежда Стойчева от "Анимус"

Имало е договорка Кристина да се движи винаги с придружител. В деня на убийството по неясни причини си е тръгнала сама

 

Рискът за Кристина, която бе убита с куршум в главата, е бил много висок и е препоръчано много сериозно тя да се скрие. Това разказа Надежда Стойчева от фондация „Анимус“ по bTV.

„Жената обаче много трудно се обърна към нас с голямо недоверие и сподели, че се страхува за живота си. Посъветвана е да се обърне към полицията. Ако е имало жалба, със сигурност щеше да има реакция от страна на органите на реда. Извършителят е имал криминално минало и е щяло това да се види“, каза Стойчева.

Тя обясни, че Кристина е имала среща с психолози и е била в процес на раздяла с този човек, който в последните 6 месеца е започнал да я заплашва. Мъжът е пресичал с колата си нейната, а заканите не са били директни.

"Било е психологически тормоз. Казвал ѝ е: „Като се прибереш, ще завариш трупове“ и подобни фрази. Не е имало физическо насилие, но тормозът е бил много сериозен", обясни Стойчева.
Тя добави, че е имало договорка жената да се движи винаги с придружител. В деня на убийството по неясни причини си е тръгнала сама.

Надежда Стойчева описа и профила на жертвата, на която е предлагано да се укрие и изцяло да промени начина си на живот. „Тя има две висши образования, знаела е два езика, красива, силна жена. Смятала е, че сама може да организира бягството си“, обясни експертът.

 Стойчева добави, че за „Анимус“ това е много тежък момент, защото за първи път губят обърнал се към тях човек. Тя твърдо вярва, че жената е можело да бъде спасена, но е трябвало да подаде молба.

„Ако това се беше случило, щяхме да включим юристи за ограничителни заповеди. Имаме и наказателни адвокати, с които можехме да помогнем и в полицията да се задействат веднага, все пак мъжът има криминално минало“, добави Стойчева.

Тя заяви, че на седмица имат 20 души, които се обръщат към тях за домашно насилие и ситуацията наистина е сериозна. Стойчева смята, че трябват законодателни промени.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
въпрос

въпрос

09.04.2023 | 13:02

излиза , че не е истина , че са се разделили преди 6 години....

Отговори
1 0
Ваня

Ваня

09.04.2023 | 12:49

Както винаги много празни приказки и малко действия, почти никакви. Време е за сериозни и драстични промени в положителна насока.

Отговори
2 1
ясно

ясно

09.04.2023 | 11:07

Отсега нататък всяко обръщане кам НПО свързано с домашно насилие трябва автоматично да се регистрира и в полицията , както набирането на 112 се отчита и в бърза помощ и в пожарна и в полиция .Ако се бяхте сетили да направите малко по-разумна организация жената щеше да е жива .

Отговори
7 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?