49

Свикаха на пожар кризисен щаб след бягството на опасния сириец от затвора в Стара Загора

Създаден е кризисен щаб след бягството на опасен сириец от затворническото общежитие в Стара Загора. Уведомени са ГД "Изпълнение на наказанията", Министерството на правосъдието и МВР, стана ясно на брифинг по-рано днес.

Още вчера сириецът е обявен за общодържавно издирване. Не съществува никакъв риск за гражданите и властите се надяват в най-скоро време лицето да бъде установено и задържано. Прокуратурата е уведомена и е образувано досъдебно производство.

"Определен е като лице със среден към нисък риск на прояви, като му е позволено да работи на въпросния обект доброволно и неплатено. Според данните, откакто е в България работи като фризьор и имал фризьорски салон в Харманли. Той не е избягал, а се е отклонил", каза Мария Павлова - зам.-министър на правосъдието.

"Той е осъден през 2021 година за това, че е склонил трето лице да извърши грабеж на сумата от 1440 лв. Той е осъден на година и половина лишаване от свобода, като му е зачетен и предварителния арест", добави тя. От 3 ноември той полага доброволен неплатен труд на работен обект, който е в неохранямата част на затворническото общежитие, за което му е проведен инструктаж.

Там работят лишени от свобода, които са от среден към нисък риск. Вчера към 14 ч. е констатирано, че той не се е завърнал в обекта. Обявен е веднага за общодържавно издирване."

"Искам да успокоя хората, че не съществува никакъв риск. Прокуратурата е уведомена и е образувано досъдебно производство. Когато прегледаме записите на камерите ще ви дадем допълнителна информация", добави заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова.

По случая се извършва проверка и се проверяват видеозаписите от охранителните камери.

Мъжът е излежавал присъда за трафик на мигранти в затворническото общежитие от открит тип към затвора в Стара Загора. Той е от сирийски произход, но има българско ЕГН.

Преди няколко дни е бил на дело в София, където е разбрал, че го грозят още присъди за подобна дейност. Вероятно това е мотивът му да избяга.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Главорез

Главорез

04.11.2022 | 19:24

А к`во станА с "опасния ГЛАВОРЕЗ"??!! Жалки нещастници сте, "Марица"!

Отговори
2 0
Дии

Дии

04.11.2022 | 17:17

Опасен главорез според предходна статия на Марица, съден за кражба на пари и за трафик на хора. Колко ли глави е отрязал този кръвожаден главорез? И веднага свикали оперативен щаб ?!? А някаква госпожа казва не е избягал, само се е отклонил. После ще пишат противозаконно е отнел кола, примерно, вместо откраднал кола. Абе викат им журналисти. Жалка работа.

Отговори
8 2
питам аз

питам аз

04.11.2022 | 17:14

толкова малко са ни нашите цига ни та се налага да внасяме от Сирия

Отговори
2 1
отговарям ти аз

отговарям ти аз

04.11.2022 | 18:01

Не ги внасяме бе. Те сами идват.

Отговори
3 0
Лили

Лили

04.11.2022 | 17:11

Опасен за1400 лв. Защо не обявят за общонародно и международно / Интерпол/ издирване задигнали те милиарди? Всички знаете имената им!

Отговори
14 1
Драган

Драган

04.11.2022 | 16:57

Когато видим в затвора съдия осъден за корупция тогава може да говорим за напредък в съдебната реформа.

Отговори
13 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?