4020

Спипаха банда с дрога за близо 1 млн. лв., иззети са и оръжия

След близо едномесечна спецоперация, СДВР разби силова групировка, която се е занимавала с разпространение на наркотици и силови действия. В хода на разследването е разкрита и лаборатория за производство на амфетамин, пише агенция "Фокус".

Акцията е станала на база придобита информация за предлагани чрез мобилно приложение различни видове наркотични вещества. В рамките на оперативните действия столичните криминалисти установили участници в престъпна група, които осъществявали продажбите на дрога на територията на София и използвали услуги на куриерска фирма за доставки в страната.

Схемата

Разпространението на наркотичните вещества е ставало чрез криптирани групи – клиентите заявявали конкретно количество, заплащали с електронна валута, а дилърът доставял наркотика и фотографирал мястото. По този начин се губи връзката между клиент и дилър и разкриването става по-трудно. В хода на действията са събрани достатъчно данни за групата и на 24 октомври е пристъпено към задържане на участниците, разкри директорът на СДВР старши комисар Любомир Николов.

Действията са реализирани на територията на София и на с. Герман. В база в селото, използвана за наркопроизводство и депо за разпространение, е открита пресоваща машина и субстанции за направата на амфетамин. Трима са задържани на място, двама от които са установени в момент на разпределяне на материала на дози.

Дрога за милион, оръжия, кеш

Иззети са общо 10 000 хапчета "Екстази“, 20 килограма марихуана, 4 кг амфетамин, 4 кг хашиш, 3 кг хероин, 1 кг кокаин, 1 кг метамфетамин. Открити са и 2 бойни и 1 картечен пистолет, автомат "Калашников“, 2 бойни гранати и близо 100 000 лева. В резултат на успешната реализация е предотвратено разпространението на територията на страната на дрога, възлизаща по оценки на експерти на около 950 000 лева по пазарни цени и към 400 000 лева на едро. 

Арестувани са общо седем души на възраст между 33 и 67 години.

Престъпната група е много добре структурирана и освен с наркоразпространение се е занимава и със силови действия – уточни главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев. На четирима от задържаните Софийската градска прокуратура е повдигнала обвинения и е постановила задържането им до 72 часа. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
anonimen

anonimen

26.10.2023 | 20:25

tashak izgorqxa horata s parite sega

Отговори
0 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?