71

След случая със Семерджиев: Кметовете стават основни информатори на полицията

Общински и селски кметове влизат масово в ролята на информатори на полицията, за да помогнат на МВР в битката срещу джигитите на пътя. Те ще докладват за системни пътни нарушители на своя територия, лични подозрения и наблюдения за тях, както и детайли за забелязани престъпни прояви.

Това става факт след депешата на главния секретар на силовото ведомство гл. комисар Петър Тодоров, спусната към всички областни дирекции на полицията в страната. Една от инструкциите, които са общо 14, касае именно създаването на устойчива връзка и комуникация с кметовете на населени места. Тодоров, който дълги години оглавяваше Първо районно в Пловдив, нарежда началниците на районните управления да проведат срещи с общинските кметове и съвместно да набележат мерки за противодействие срещу тежките катастрофи, като се акцентира върху причинените инциденти от шофьори без книжка или с отнети права за управление на МПС.

„Да се потърси съдействие от органите на местната власт за предоставяне информация на МВР за лица от съответната община (кметство), за които има данни, че управляват МПС, без да са правоспособни водачи, включително и за собствениците на МПС (родители, роднини, близки), които предоставят МПС на неправоспособни“, заповядва главсекът.

Отделно от това, отново с помощта на местната власт, униформените ще трябва да изготвят списъци с жители без книжка или с отнета такава, както и на шофьори, вече хващани да управляват пияни и дрогирани. Справките ще бъдат предоставени на униформените служители, които ще трябва да се запознаят с тях и да следят изкъсо посочените в тях имена.

Това няма да е трудна задача за местната власт, тъй като

много от пловдивските кметове са бивши полицаи

или най-малкото под някаква форма са били част от системата на МВР.

И към този момент полицията в града под тепетата разполага с подобни списъци с джигити, които се следят с особено внимание, научи „Марица“ от свои източници. Сега обаче те са разпръснати, тъй като всяко районно работи със собствена база данни. Предстои те ще бъдат обединени, дообогатени и обобщени, след което сведени до знанието на министерството.

Всеки един полицейски началник ще разполага с готов списък на хартия, ще бъде направена и електронна база, с която ще боравят от дежурната част. Така, когато джигит бъде спрян и катаджията поиска справка за шофьора по телефона, дежурният много лесно ще открива съответния човек по ЕГН-то и ще дава нужната информация, както и дали проверяваният водач е част от въпросните списъци с рискови лица.

Допълнителните мерки, предприети от главния секретар и пловдивски кадър Петър Тодоров, са част от

активизирането на полицията след случая с Георги Семерджиев

в столицата, при който загинаха две млади момичета - пловдивчанката Христина и софиянката Хариет. Часове след трагедията премиерът в оставка Кирил Петков обяви война на джигитите на пътя, а вътрешният министър Бойко Рашков даде старт на спецоперация по пътищата. Вече мина повече от седмица от началото на засиления полицейски контрол. В Пловдив резултатите са показателни.

От началото на разпоредената национална спецакция на 7 юли до 13 юли служители на пловдивската полиция са санкционирали общо 1602 шофьори. Проверени са общо 4348 МПС и 5365 лица. За констатирани нарушения на пътните правила са съставени 365 акта и издадени 1237 глоби с фиш. Засечени са 14 шофьори с алкохол до 1,2 промила, други трима - над тази стойност, под въздействие на наркотици са били 12, а неправоспособни - 17, съобщиха специално за "Марица" от ОДМВР-Пловдив.

Сред нарушенията, спрямо които е взето административно отношение, преобладават тези на преминаване на червен сигнал на светофара  -  22 броя. За неправилно изпреварване са санкционирани 15 шофьори, 9 - за отнето предимство на пешеходци и 4 за отнето предимство на друго превозно средство. По време на осъществения пътен контрол са връчени и 1025 електронни фиша, изготвени са 45 заповеди за прилагане на принудителна административна мярка.

За първото шестмесечие на тази година в Пловдивско са хванати в крачка 137 шофьори с алкохол между 0,5 и 0,8 промила, 121 - между 0,8 и 1,2 промила, и 229 - с алкохол над 1,2 промила. 

Под въздействие на наркотични вещества са заловени 187 шофьори в рамките на шестмесечието. Спецоперацията за лов на джигити продължава с пълна сила в Пловдив и цялата страна. Обявеният краен срок е 24 юли.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Селянин

Селянин

15.07.2022 | 12:50

Кметове - доносници нищо хубаво не ги чака.

Отговори
1 2

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?