3906

След акцията на ДАНС: Шефката на митниците и още шестима души са задържани СНИМКИ ВИДЕО

Седем задържани за 24 часа след акцията на ДАНС и Антикорупционната комисия в Агенция „Митници”. Сред тях са директорът на Агенция "Митници" Петя Банкова и заместникът ѝ Людмил Маринов, информира nova.bg. 

 

Припомняме, че Държавната агенция Национална сигурност и Антикорупционната комисия проведоха операция на територията на София и страната. Извършиха обиски в кабинета и дома на шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова, а след това я изведоха за разпит. По първоначална информация се разследва организирана престъпна група за контрабанда, подкупи и пране на пари.

Акцията на ДАНС е свързана с разследване на сочения за контрабандист Николай Николов - Паскал и неговите евентуални връзки, чрез които е осъществявана контрабанда, съобщава БНТ. Николай Николов - Паскал е от Хасково и е бивш митничар.

 

Тя отрече да познава сочения за контрабандист Николай Николов - Паскал и заяви, че откакто е на поста се бори с контрабандата. „Преди няколко години Пламен Тончев, по типичния за тях механизъм, реши да ме изпрати да работя в Благоевград за добро наказание и добри резултати. Това е основната им схема - когато някой им пречи, те го командироват някъде. В резултат на което казах, че няма да изпълнявам техни поръчки и напуснах официално ДАНС", каза Банкова пред журналисти на излизане от сградата на Агенция "Митници".

 

Проверяват се различни места в столицата. Претърсват се адреси в квартал "Бояна", известен хотел в столичният квартал "Лозенец", както и други адреси близо до него.

При акцията в столичния хотел е задържан един от гостите му. По информация на БНТ арестуваният е български гражданин с инициали М.Д. Направен е обиск на автомобил пред хотела, М.Д се разпитва.

"Предполагаме, че проверката в хотела, която се проведе тази сутрин, е свързана с голямата национална акция в Митниците. Проверката беше насочена към гост на хотела, който беше настанен вчера. Органите на реда разговаряха само с него, без да притесняват други гости на хотела. Автомобилът на въпросното лице беше обискиран на паркинга. Гостът е български гражданин от мъжки пол", заяви управителя на хотела.
 

Извършват се обиски в кабинета и дома на шефката на Агенция" Митници" по сигнал на ДАНС и по неотложност. До момента прокуратурата не е уведомена за действията по разследването. От дома на Петя Банкова са иззети бележки, които тя си е водила за различни обучения, както и договор за потребителски кредит на съпруга й. Пари не са открити, съобщи за NOVA адвокатът на Петя Банкова. Няма и заповед за арест.

 
Снимки БГНЕС


От кабинета ѝ е иззет служебният компютър, както и нейни бележки по разработка за разбиване на контрабандни канали. 

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?