49

След 13-годишна сага: Съдът осъди Вальо Топлото за пране на пари

Бившият шеф на "Топлофикация София" Валентин Димитров, известен с прякора си Топлото, беше осъден на седем години затвор на първа инстанция. Това се случва 13 години след началото на процеса в Софийския градски съд и няколко години след като Димитров прекара три години в затвора, защото беше окончателно осъден по друго обвинение - за безстопанственост.


Съдия Петя Крънчева осъжда Димитров и на глоба от 20 хиляди лева, съобщава news.lex.bg. След като тя напише мотивите си, присъдата ще може да бъде обжалвана на още две инстанции. По този процес обаче давността е почти изтекла и не е известно дали до окончателното приключване на казуса процесът няма да стане безпредметен. Димитров е обвинен за престъпления в периода 1999 - 2006 г., преследването на най-старите престъпления започна да се погасява по давност през 2021 г. Давността за пране на пари е 22 години.

По това дело подсъдима беше и майката на бившия шеф на "Топлофикация" Цеца Димитрова. Тя беше обвинена за укрити 200 000 лева данъци, но почина през 2011 г. и процесът срещу нея беше прекратен. 

Процесът на първа инстанция се проточи толкова години, като най-честата причина за отлагане на заседания бяха здравословни проблеми и отсъствия на съдебен заседател. През 2014 година Висшият съдебен съвет извърши проверка за забавянето.

Валентин Димитров беше арестуван през 2006 г.. След това срещу него започнаха четири дела - за валутни престъпления, за безстопанственост, за длъжностни престъпления и за пране на пари.

Той беше оправдан за валутни престъпления, а от повече от година Върховният касационен съд (ВКС) е обявил за решаване и делото му за длъжностно присвояване на близо 4.5 млн. лева. По него Димитров беше и осъждан, и оправдаван. То стигна веднъж до ВКС, който реши съдебното следствие да започне отначало и през 2019 г. градският съд оправда Димитров и подсъдимите с него. Преди две години и апелативният съд ги оправда и сега се чака окончателното решение на върховните съдии.
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Ще ли?

Ще ли?

05.08.2022 | 13:20

Ще доживеем ли да видим реални присъди излежани на наглите престъпници като тоя?Съдиите,13г отлагане на първа инстанция..не ни казвайте,че е случайно???!!!

Отговори
1 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?