4020

След 12 години митарстване по света: Двойният убиец от “Соло” влиза в затвора

Точно година след като беше задържан на летището в Ташкент, Илиян Тодоров, осъден на доживот за двойното убийство пред дискотека “Соло”, ще кацне под конвой в България. Както изискват правилата, той ще бъде воден от служители на Главна дирекция “Охрана” и директно от пистата ще потегли към софийския затвор. После следва едомесечната адаптация, през която минават всички осъдени, а след това настаняване в килия в първи отряд, където са лишените от свобода с най-тежките наказания. Тодоров пристига в София с полет от Мюнхен на 1 март, пише "24 часа".

На същата дата, но миналата година, вече 38-годишният мъж беше задържан на летището в столицата на Узбекистан при опит да замине за Истанбул, след като 12 г. никой не знаеше къде е. Едва ли и след завръщането си ще разкрие къде се е скитал и как е стигнал до Ташкент. Затова Тодоров се превърна в нарицателно за бегълците от правосъдието в България. Може и да не е известен като Братя Галеви (единият от тях, Ангел Христов, почина през лятото на м. г. в дома си в Самораново. И досега не е ясно кога и как се е върнал - б.р.) и Евелин Банев-Брендо, но е с най-тежкото наказание.

Тодоров получи от ВКС доживотна присъда на 4 декември 2013 г. за убийствата с нож на 21-годишния вратар на националния ни отбор по хокей Кирил Въжаров и 24-годишния Васил Александров. Трети младеж от компанията им - Кирил Димитров, също е ранен, но оцелява. Престъплението е извършено пред несъществуващата вече дискотека “Соло” на ъгъла на бул. “Витоша” и ул. “Позитано”, която е само на няколко метра от Съдебната палата. Двойното убийство става на 18 април 2009 г. след спречкване на две компании, които първо били в заведението, а после се засекли на ул. “Позитано”. След размяната на обиди започнало блъскане на пешеходната пътека пред Съдебната палата.

Охранителни камери от близките сгради заснели силует с бяла риза да размахва ръце над Васил Александров и Кирил Въжаров. Това е едно от доказателствата срещу Тодоров, който единствен бил с такова облекло, а и само той носел нож. В един момент Въжаров и Александров се свлекли на земята. Васил имал наранявания на белия дроб и срязана аорта, смъртта му настъпила от остра кръвозагуба. При Кирил лекарите отбелязали тежки наранявания в гърба и левия бял дроб. Ножът прерязал аортата му. Минути след мелето Илиян отпрашил с такси. Задържан е два дни по-късно с променена външност. Косата му е изрусена, а ноктите му са изрязани почти до кръв. Това се прави, за да не може да се вземе ДНК.

След като прекарва 2 години и 8 месеца зад решетките, той е освободен, защото състав на СГС с председател Румяна Ченалова го оправдава. Присъдата е подписана с особено мнение от младши съдията. Тодоров излиза от затвора и се прибира в дома си в Перник. После се оказва, че се бил преместил в Пловдив, където е последната му адресна регистрация. Няколко дни по-късно на допълнително заседание съдът отхвърля и гражданските искове на близките на убитите за общо 850 хил. лв. Това става на 23 декември 2011 г. Това е и последният ден, в който Илиян е видян публично.

Кога точно е напуснал България, не е ясно. Възможно е да го е направил съвсем легално, защото с оправдаването падат и другите ограничения, като забраната да се напуска страната.

Делото продължава в Софийския апелативен и върховния съд, които виждат доказателства за вината му и го осъждат на доживотен затвор. Тодоров не се явява, защото по онова време присъствието на подсъдимия не е задължително. Достатъчно е да се представлява от адвокатите си. Именно изчезването му става причина за законодателна промяна, чрез която подсъдимите бяха задължени да се явяват и на заседанията на втора инстанция. След окончателната присъда пусна видеобръщение, в което обяви, че не е виновен и изчезна.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Вървим на Изток

Вървим на Изток

01.03.2024 | 08:34

Едно време решавахме проблемите по между си с юмруци и нямаше убити ! Никога не съм удрял повален опонент , днес ги ритат и скачат върху гърдите им и се колят като прасета !

Отговори
1 0
Вяра

Вяра

29.02.2024 | 19:32

Изгний , Изрод!

Отговори
3 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?