71

Слави Ангелов: СРС и снимки свързват Главния секретар на МВР със схемата на Паскал

Желанието на Живко Коцев да стане защитен свидетел е под натиска на обстоятелствата и фактологията, събрани по този случай, а не от нещо друго, заяви разследващият журналист

 

"Днес получих една информация, която не е свързана с каналите за изтичане на информация, тоест, не е контролирана. От нея знам, че има доста доказателства, които свързват главния секретар Живко Коцев със схемата на т. нар. Паскал.

Става въпрос за доказателства, събрани със специални разузнавателни средства, става въпрос за смс-и, получавани от него от хора, които са свързани с Паскал... Вярвам на тази информация, защото вярвам на източника ми, от който я получих.

Също така вярвам, че има снимки, които не съм виждал, които са доста смущаващи. И всъщност аз доколкото разбирам, е че желанието му да стане защитен свидетел е под натиска на обстоятелствата и фактологията, събрани по този случай, а не от нещо друго".

Това съобщи в "Панорама" разследващият журналист Слави Ангелов, който е следял дейността на сочения за контрабандист на цигари и обявен за общодържавно издирване Никола Николов-Паскал.

Ангелов определи като "глупости" твърденията на адвокатката на арестуваната директорка на Митниците, че са подготвяни контрабандни канали за купуване на избори. "Твърдението, че с парите от заловения кокаин в Бургас трябвало да се плащат изборите ми звучи точно толкова нелепо, колкото, че Калин Стоянов е изключително успял министър, защото е намалил убитите от катастрофи с 30 броя за година", коментира той.

Слави Ангелов, който преди години направи първото разследване на контрабандните схеми на Паскал обяви още, че е получил информация, според която имало доказателства, свързващи главния секретар на МВР Живко Коцев с контрабандната схема на Никола Николов-Паскал. "И всъщност аз доколкото разбирам, е че желанието му да стане защитен свидетел е под натиска на обстоятелствата и фактологията, събрани по този случай, а не от нещо друго", заяви Ангелов, според когото във войната по върховете на МВР няма добри герои. 

Имало е една-единствена акция срещу Никола Николов-Паскал през 1998 г., заяви още Ангелов. "Не знам какво се е случвало с този човек 20 години преди да го открия, нито и какво се е случило с него в следващите 9 години, след като го открих. Отговорът на този въпрос е нищо".

Ангелов обясни, че Паскал е бил агент на Държавна сигурност и е извършвал контрабанда по време на всички управления в България след прехода.

"Всички тези схеми с цигари са много сериозни. Става въпрос за огромни пари. В първия случай, за който аз писах, става дума за загуби за държавата от порядъка на 130 млн. лв. на месец - това са само загуби от неплатени мита и акцизи. В повечето от схемите цигарите влизат в България, това означава, че контрабандата нанася двоен удар - тези цигари влизат на много по-ниска цена, и хората купуват тях, а не онези, за които са платени мита и акцизи".

Според него има две възможни причини този човек изведнъж да бъде "ударен" - или защото е спрял да плаща на когото трябва, или предстоящите избори.

Ангелов определи като "глупости" твърденията на адвокатката на арестуваната директорка на Митниците, че са подготвяни контрабандни канали за купуване на избори. "Твърдението, че с парите от заловения кокаин в Бургас трябвало да се плащат изборите ми звучи точно толкова нелепо, колкото, че Калин Стоянов е изключително успял министър, защото е намали убитите от катастрофи с 30 броя за година", коментира той.

Журналистът не смята, че наркотиците в Бургас са свързани с разледването в Митниците, нито пък с подадената и после оттеглена оставка на главния секретар на МВР. Каза обаче, че има информация от източници, че главният секретар е свързан със схемата на издирвания Никола Николов-Паскал.

Телефонна комуникация свързала Паскал със задържаните за подкупи и пране на пари 

Пратена локация по телефона с местоположението на склад, където трябвало да отиде тир с нелегални цигари, свързала мистериозния Николай Николов-Паскал с хората, задържани като участници в групата за контрабанда, подкупи и пране на пари, пише и "24 часа". Според прокуратурата участници в нея са шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова, бившият директор на Агенцията по рибарство и аквакултури Марин Димитров и синът му Стефан. Тримата бяха задържани при акция на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията (КПК). В четвъртък бяха обвинени и прокуратурата постанови 72 часа арест. В събота държавното обвинение ще поиска Софийският градски съд да им наложи постоянен арест.

След като иззели телефоните на обвинените, разследващите открили активна кореспонденция с есемеси между тях. Пак близки до разследването твърдят, че Стефан Димитров си пишел и с главния секретар на МВР Живко Коцев, който в четвъртък подаде оставка, а в петък я оттегли.

По делото имало и използвани специални рарузнавателни средства (СРС), които в събота ще бъдат представени пред съда като веществени доказателства. 

Неофициално се твърди, че Петя Банкова познавала Стефан Димитров, били открити и есемеси между тях. Нейната адвокатка Аделина Натева твърди, че клиентката ѝ не познавала никого от другите задържани. Преди да бъде отведена в антикорупционната комисия в сряда, самата Банкова, която е сестра на бившия шеф на "Вътрешна сигурност", а после прокурорски помощник Стефчо Банков, обясни, че си водела бележки за контрабандните канали. Тя не познавала Паскал, дори отстранила хора в митниците, свързани с него.

В петък в ДАНС били извикани на разпит служители на ГКПП Капитан Андреево. Според разследващите от иззетите документи от агенцията ставало ясно, че когато през пункта минавали тировете, за които се предполага, че са били на Паскал, на които се осигурявал "светъл коридор".

 
Кой е Паскал?

Соченият за контрабандист №1 Никола Николов - Паскал е обявен за общодържавно издирване. Обвинението срещу него като член на престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи е повдигнато задочно. Според източнци на БНТ най-вероятно Николов е в Северна Гърция, където живее от години. Разследващи смятат, че ролята на арустуваните баща и син Марин и Стефан Димитрови е била на посредници между Паскал и митнически шефове.

Прокуратурата утре ще поиска определянето на постоянна мярка "задържане под стража" за шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова, както и за Марин и Стефан Димитрови. В петък следобед Софийският градски съд е одобрил всичките 30 протокола от претърсванията в Агенция "Митници" и в домовете на митнически шефове, настоящи и бивши митничари. Задържаните за 72 часа са директорът на Агенцията Петя Банкова и баща и син - Марин и Стефан Димитрови от Хасково. Бащата - Марин Димитров, е бивш директор на Агенцията по рибарство и аквакултури.

В ъндърграунд средите Никола Николов - Паскал е наричан "кралят на цигарите". Твърди се, че държи най-големия канал за трафик на тютюневи изделия. Има данни, че количествата цигари, преминали през този канал в последните 3 години, са се увеличили няколко пъти.

"Контрабандните цигари в България в момента са на много ниско ниво, пренебрежително малко, около 3%. Много е възможно нещо, което пропускаме - тези контрабандни цигари да са минавали транзит през България. Но за мен това е експлоатация на една митологична фигура от миналото, за да се направи някаква нагледна схема, за да се убеди обществото, че зад тези арести има нещо друго", коментира разследващия журналист Йово Николов.

Така нареченият Паскал е от Димитровград. Още през 80-те години на миналия век той започнал работа като митничар в Свиленград, но работното му място било граничния пункт "Капитан Андреево". Има твърдения, че тогава е станал сътрудник на "Държавна сигурност" и е усвоил тънкостите на контролираната от държавата контрабанда. През 1995 г. напуснал митниците и тогава започнало развитието му в контрабандния бизнес, първо като съдружник на Иван Тодоров - Доктора.

"Аз съм писал за този човек през 1998 година - преди 25 години. Появи се неговото име преди 10-тина години отново като водач на канал за трафик на контрабандни цигари", коментира Йово Николов.

Казват, че Никола Николов е усвоил от старите служби и друго - как да не привлича внимание и това го отличавало от Иван Тодоров - Доктора, с когото се били раздлелили в бизнеса още през 2001 г. Предпочитал да играе по-скромно, но сигурно.

"Контрабандата е пазар. Някой се опитва да измести друг, някой се опитва да се намести. Въпрос на политически връзки е, на полицейски чадъри, за да може да се овладеят някакви канали. Силата на Иван Тодоров - Доктора беше именно в транзитната контрабанда на цигари за чужбина. Той транзитираше повече със самолети, с карга и т.н. Аз мисля, че Паскал беше един по-локален играч", каза Йово Николов.

За да не привлича внимание, през последните повече от 15 години Никола Николов-Паскал живее близо до Кавала в Гърция. Дори се твърди, че дълго време е живял в ТИР, превърнат в каравана край брега на Бяло море. През 2021 година обаче се връща у нас и дори регистрира единствена си фирма в България "Н-6" ЕООД, но с впечатляващ за родната практика капитал от 100 хиляди лева. За офис на дружеството наел цял етаж от голям столичен хотел до Борисовата градина. В началото на тази година обаче неочаквано затворил офиса и отново напуснал страната.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
45 коментара
ШОК И УЖАС В ПП!Стотина човека треперят за бъдещето си заради Кирил Пе

ШОК И УЖАС В ПП!Стотина човека треперят за бъдещето си заради Кирил Пе

06.04.2024 | 15:03

Петков https: //pik.bg/%D1%88%D0%BE%D0%BA-%D0%B8-%D1%83%D0%B6%D0%B0%D1%81-%D0%B2-%D0%BF%D0%BF-%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%B0-%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%8F%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8-%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B2-news1224096.html

Отговори
2 2
Стефан Янев за напускането на Петков,Иванов и Атанасов при президента:

Стефан Янев за напускането на Петков,Иванов и Атанасов при президента:

06.04.2024 | 14:59

Недостойна демонстрация! https: //pik.bg/%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD-%D1%8F%D0%BD%D0%B5%D0%B2-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%B8-%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0-news1224136.html

Отговори
1 3
Тома Биков си изпусна нервите и попиля ПП-ДБ: Омръзна ми! Нямат връзка

Тома Биков си изпусна нервите и попиля ПП-ДБ: Омръзна ми! Нямат връзка

06.04.2024 | 14:20

Тома Биков си изпусна нервите и попиля ПП-ДБ: Омръзна ми! Нямат връзка с действителността! https://demokrat.bg/archives/40783

Отговори
3 5
Анализатори плашат с „горския“ Радев: Ако двете сили не намерят път от

Анализатори плашат с „горския“ Радев: Ако двете сили не намерят път от

06.04.2024 | 14:17

Анализатори плашат с „горския“ Радев: Ако двете сили не намерят път отново една към друга… https://demokrat.bg/archives/40811

Отговори
0 3
Шкварек за ПП-ДБ: Появата им е услуга за другите партии! Всяка тяхна п

Шкварек за ПП-ДБ: Появата им е услуга за другите партии! Всяка тяхна п

06.04.2024 | 14:13

Шкварек за ПП-ДБ: Появата им е услуга за другите партии! Всяка тяхна публична поява предизвиква само присмех https://demokrat.bg/archives/40804

Отговори
4 3
Пеевски бие аларма: Това е престъпление от омраза! Българските власти

Пеевски бие аларма: Това е престъпление от омраза! Българските власти

06.04.2024 | 14:11

Пеевски бие аларма: Това е престъпление от омраза! Българските власти незабавно да се намесят https://demokrat.bg/archives/40802

Отговори
2 2
Богомил Бонев: Денков и Кирил накараха Живко Коцев да оттегли оставкат

Богомил Бонев: Денков и Кирил накараха Живко Коцев да оттегли оставкат

06.04.2024 | 14:05

Богомил Бонев: Денков и Кирил накараха Живко Коцев да оттегли оставката си. В момента и тримата са за ареста https://demokrat.bg/archives/40792

Отговори
2 3
Копейкин с мощен залп по Киро и Асен: Ще си тръгнат посинени от полити

Копейкин с мощен залп по Киро и Асен: Ще си тръгнат посинени от полити

06.04.2024 | 14:04

Копейкин с мощен залп по Киро и Асен: Ще си тръгнат посинени от политиката https://demokrat.bg/archives/40781

Отговори
3 4
Костадин Ангелов: Вече съм убеден, че Кирил е летял на 8000 метра висо

Костадин Ангелов: Вече съм убеден, че Кирил е летял на 8000 метра висо

06.04.2024 | 13:54

Костадин Ангелов: Вече съм убеден, че Кирил е летял на 8000 метра височина без кислород https://demokrat.bg/archives/40779

Отговори
2 3
От ГЕРБ взривиха ефира рано сутринта! Този грях на ПП ще влоши

От ГЕРБ взривиха ефира рано сутринта! Този грях на ПП ще влоши

06.04.2024 | 13:52

От ГЕРБ взривиха ефира рано сутринта! Този грях на ПП ще влоши всичко след изборите https://demokrat.bg/archives/40788

Отговори
1 3

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?