71

Сийка Милева: Сърбия отвори вратата на обвиняеми за тежки криминални престъпления да избегнат правосъдие

Република Сърбия отвори вратата на обвиняеми за тежки трансгранични криминални престъпления да избегнат правосъдие. Това каза пред БТА говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Повод за изявлението ѝ е, че прокуратурата сезира европейски институции за това, че властите в Сърбия  не са изпълнили задълженията, които страната е поела, подписвайки Европейската конвенция за екстрадиция. Главният прокурор Иван Гешев информира Генералния секретариат на Съвета на Европа, Европейския комитет по проблемите на престъпността, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския парламент РобертаМецола за действията на сръбската страна.

По силата на конвенцията страните имат ангажимент да осигурят ефективни и бързи действия по процедурите за екстрадиция. Освен това, подписвайки документа, страните се задължават да подобрят юридическото сътрудничество помежду си по наказателноправните въпроси, каза Милева.

В конкретния случай, прокуратурата бе уведомена, че две от обвиняемите лица по делото „Nexo“, спрямо които има издадени Европейски заповеди за арест и са обявени за международно издирване в Шенгенската информационна система, са кацнали на летището в Белград с полет от Дубай, посочи говорителят на главния прокурор пред БТА.

Тя припомни, че още същия ден колегите ѝ от отдел "Международен" при ВКП, на основание на Европейската конвенция за екстрадиция, са изпратили спешно чрез Интерпол и до сръбските власти преводи на сръбски език на молбите за обявяване за международно издирване и временно задържане на обвиняемите.

Въпреки това сръбската държава не е изпълнила задължението си по международния договор и не е предприела незабавни действия за временно задържане на издирваните лица. По този начин обвиняемите за ръководене и участие в организирана престъпна група за изпиране на пари, данъчни престъпления и компютърни измами, извършени на територията на България, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Швейцарската конфедерация и Каймановите острови, са избегнали наказателна отговорност у нас, каза Милева. Според нея сръбските власти е следвало да приложат правния механизъм на Европейската конвенция за екстрадиция.

Прокуратурата на Република България изразява надежда, че диалогът между двете държави ще бъде подобрен. Това не е първият път, в който българската прокуратура отбелязва затруднения по приложението на Европейската конвенция за екстрадиция от страна на Република Сърбия, посочи Сийка Милева.

Тя припомни, че отправеното през лятото на 2014 г. искане на България за екстрадирането на обвиняемия за фалита на Корпоративна търговска банка Цветан Василев не получи отговор в продължение на повече от пет години, което е безпрецедентно.

Бившият банкер вече девет години пребивава на територията на Република Сърбия, което вероятно се дължи на това, че зад него стои зловредното руско влияние и на негови връзки с руски олигарси. Това е и причината да не може да се стигне до истината за източването на четвъртата по големина банка в България вече близо десетилетие, каза още Сийка Милева.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Сияна

Сияна

18.04.2023 | 13:25

Света вода ненапита, ни пари влагал, ни пари крал...

Отговори
0 0
Вероника

Вероника

18.04.2023 | 11:57

А Василев кога ще бъде осъден, чакаме с нетърпение години наред...

Отговори
0 0
Батко

Батко

13.04.2023 | 10:22

Ами да ме прощава презкуратуата, ама политическо преследване, си е политическо преследване

Отговори
0 2
Сърбия ще си плати с лихвите за погазване на международни закони и

Сърбия ще си плати с лихвите за погазване на международни закони и

13.04.2023 | 10:16

И укриване на видни престъпници!!Путин няма да е вечен!!Крахът му идва!В световния ред си има правила и виновните ще са изправени пред международен трибунал!Също ще отговарят сърбите и за наклаждането на омраза от страна на македонците към нас!!Долен народ!

Отговори
5 2

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?