49

Шефът на СДВР: Убитият Кирил Русев е дължал 400 000 евро на бивш финансов министър

Основният мотив за убийството на мъж в София, по който работят разследващите, е неуредени финансови отношения. По първоначална информация жертвата дължала 400 000 евро на бивш финансов министър, който е баща на един от задържаните. Задължението датирало отпреди 7-8 години”. Това заяви директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов в интервю за Нова телевизия.

Сигнал за изчезването на убития мъж е подаден от неговата майка на 5 януари около 16:00 ч. "Такива сигнали се подават ежедневно, тук е била много важна професионалната работа на колегата, който е приел сигнала. Оперативните действия са започнали веднага, с цел разкриване на тежкото криминално деяние. Установено е странно преминаване на държавната граница на потърпевшия с един от заподозрените извършители", коментира Николов.

„Толкова бързо действаха в този момент нашите колеги, че задържаните направиха доста пропуски в укриването на важни веществени доказателства. В превозното средство на двамата задържани са открити личните документи на убития мъж”, коментира още Николов. 

Той каза, че като предполагаем физически извършител на убийството се разследва погребалният агент, а срещу другия задържан - Петър Александров, има жалби за лихварска дейност.

„В деня на убийството, към 11:30 ч., наш служител от „Икономическа полиция" е провел среща с Александров в кантора на частен съдебен изпълнител. Служителят е извършил проверка във връзка със сигнал, при който дама заявила, че имотът ѝ следва да бъде описан и прехвърлен на г-н Александров, в резултат на неизпълнение на задължение към същия", разказа Николов. И уточни, че оттам започва проследяването на заподозрения.

Разкриваемостта на престъпленията се е вдигнала доста през 2023 г.  Над 8000 са разрешените случаи за изминалата година при около 7000 за 2022 г., каза Николов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Този бивш министър, Малката Секира или Стоян Александров

Този бивш министър, Малката Секира или Стоян Александров

10.01.2024 | 12:32

Е имал десетки милиони. От преподавателската си заплата.

Отговори
6 0
Реалист

Реалист

10.01.2024 | 10:29

Въпросът е този бивш финансов министър, да се разбира разбойник, от къде има 400к евро за даване, смятай значи колко още има. Ако им се направи една проверка, ама както си трябва, гарантирам, че 99% не могат да докажат от къде са им парите и са за бай Ставри. Когато някой дойде на власт и това му е първото, което ще свърши, ей тогава ще дръпнем напред, всичко друго е ала-бала.

Отговори
21 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?