2374

Седем дилъри на кръв с обвинение, искали 1000 лв на литър

До момента седем дилъри на кръв са с обвинения. Това съобщи в  "Тази сутрин" по bTV  Валентина Маджарова от Специализираната прокуратура. 

ГДБОП и полицията разбиха организирана престъпна група за търговия с кръв. Тя е действала от 2020 г. Предлагани са суми между 50 и 100 лв. на кръводарителите.

От нуждаещите се бандата вземала и по 200 лв. Когато се търсела рядка кръвна група, сумата стигала и до 1000 лв. В този случай плащали повече и на дарителя.

"Лицата, с оглед на които тази кръв е продавана, са давали за нея по-голяма сума - около 1000 лв. за литър", обясни Маджарова.

За такъв тип престъпление законът предвижда наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода. Предвижда се и глоба, като минималната сума е 20 000 лв., а максималната - 100 0000 лв.

По думите на Иван Димитров, председател на Българския пациентски форум, институциите си затварят очите, въпреки че знаят какво се случва.

"Оттук нататък тези, които могат да се възползват, го правят", каза той, допълвайки, че става въпрос за много по-големи суми.

"Когато нямаш избор, просто го правиш, без да се замисляш", каза още Димитров.

Според него задържането на престъпната група е поредна пиар акция.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?