4020

Съдят Васил Божков за подбудителство за умишлено убийство и за опит за изнасилване

Приключи разследването срещу Васил Божков за криминални престъпления, предстои внасяне на обвинителен акт, съобщиха от Софийската градска прокуратура. Божков е обвинен за опит за изнасилване, за подбудителство към умишлено убийство на Й. Д., за подбудителство към умишлено убийство на М. В., което е останало във фазата на опита и за подбуждане към умъртвяване на Б. С. Освен това Н.С. е обвинен за извършването на умишлено убийство на Й. Д., подбудител към което е Васил Божков, допълват от прокуратурата.

Първоначално досъдебното производство е водено срещу Васил Божков и още шестима обвиняеми за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на убийства, изнасилвания и принуда. В края на март месец т.г. наблюдаващите прокурори са прекратили частично делото, а в останалата му част предстои да бъде внесено в съда с обвинителен акт. Част от материалите са отделени от разследването и са изпратени на Окръжна прокуратура – Плевен и Районна прокуратура – Благоевград, информираха от прокуратурата. 

От разследването са отделени и материалите, които касаят обвинението на Васил Божков за подбудителство към умишлено убийство на Алексей Петров през 2015 г., което е останало във фазата на опита. Те се изпращат за присъединяването им към делото, което е образувано през 2016 г. по същия повод и което също е под ръководство и надзор на Софийска градска прокуратура.

Разследването е прекратено срещу петима от обвиняемите в частта относно ръководството и участието в организирана престъпна група, доколкото доказателствата за наличието на такава не са достатъчно убедителни и обвинението в тази му част не е защитимо пред съда, уточняват от прокуратурата.

Обвинителният акт срещу Васил Божков може да бъде внесен, след като изтече срокът за обжалване пред Софийски градски съд на постановлението за частично прекратяване или след като същото бъде потвърдено или изменено от съда.

БТА припомня, че на 25 август 2023 г. Васил Божков се върна от Дубай, където пребиваваше и беше задържан на летището в София. На следващия ден Софийският градски съд го задържа в ареста. В момента той е под домашен арест с електронна гривна.

 

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?