4020

Съдим руснаци за тероризъм, издирват ги с европейска заповед

Софийска градска прокуратура ръководи разследване по досъдебно производство, образувано на 22.04.2021 г. за престъпление по чл. 108а, ал. 1 от НК - тероризъм. Предмет на разследването по досъдебното производство са четири взрива, извършени в периода от 2011 г. до 2020 г., в складове за боеприпаси, намиращи се на територията на България, съобщиха от прокуратурата.

В хода на работата по случая са извършени множество действия по разследването, изпълнени са Европейски заповеди за разследване, проведени са оперативно-издирвателни мероприятия от ДАНС. От посочените действия се установява, че България е посещавана от шест руски граждани, които са използвали фалшиви самоличности. Руските граждани са били ангажирани с взривяването на продукция на търговско дружество, произвеждащо оръжия.

Във връзка с изложеното шестимата руски граждани са привлечени в качеството на обвиняеми през 2021 г. за престъпление по чл. 108а, ал. 1 от НК – тероризъм. Спрямо обвиняемите е постановена мярка за процесуална принуда – задържане до 72 часа, и са издадени Европейски заповеди за арест.

Съгласно преходната разпоредба на § 9. (1) от Закона за изменение и допълнение на Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА), в сила от 05.12.2023 г., издадените до този момент от прокурор Европейски заповеди за арест, които не са издадени на основание съдебен акт и по които не е налице произнасяне от изпълняващия орган на държава членка, се оттеглят от издаващия орган в 14-дневен срок от влизането в сила на посочения закон. Наблюдаващите прокурори са оттеглили издадените Европейски заповеди за арест, които не са издадени на основание съдебен акт. Незабавно след това наблюдаващите прокурори са внеси искане в Софийски градски съд (СГС) на основание новата разпоредба на чл. 56а, ал. 1 от ЗЕЕЗА за даване на за разрешение за издаване на Европейска заповед за арест спрямо обвиняемите.

СГС констатира, че „хронологията на извършените процесуално-следствени действия сочи, че през последните три години дейността по събиране на доказателства е видимо динамична и всеобхватна. По време на същата, в качеството на обвиняеми са привлечени шестимата обвиняеми, за които се иска издаване на разрешение, извършени са процесуално-следствени действия и оперативно-издирвателни мероприятия, с оглед проверка на съмнения за активност на български граждани и съпричастност към тази престъпна деятелност, като са събрани и множество доказателства по отношение на шестимата обвиняеми".

Във връзка с изложеното СГС е разрешил на СГП да издаде Европейски заповеди за арест спрямо шестимата обвиняеми. Определението на СГС е обжалвано пред Софийски апелативен съд (САС). В съдебно заседание САС е констатирал: „Съдът се съгласява със становището на първата съдебна инстанция, че въпреки изключително мащабния обем от доказателствени материали, доказателствата за авторството на деянието за всеки един от издирваните лица са ограничени и се основават на косвени доказателствени източници, които несъмнено към настоящия момент формират една логическа верига, свързана с установеното тяхно /на търсените лица/ поведение – пристигане, напускане на страната, настаняване, осъществяване на контакти с предприятията, в които в съвсем кратък срок от време след тяхното напускане са били осъществени взривове с тежки последици". САС е потвърдил определението на СГС, с което е дадено разрешение на СГП да издаде Европейски заповеди за арест спрямо обвиняемите.

На основание съдебните актове СГП издаде Европейски заповеди за арест спрямо шестима руски граждани, обвинени в тероризъм.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

30.01.2024 | 16:18

ГРЪМНАЛИ СА ЗАВОДИТЕ ЗА ДА НЕИЗНАСЯ БОЙКО ЗА ИДИЛ ОРЪЖИЯ-ПРИВЛЕЧЕТЕ И БОЙКО ЗА СНАБДЯВАНЕ НА ОРЪЖИЕ ТЕРОРИСТИЧНИ ГРУПИРОВКИ--ДАЖЕ ТОЙ СЕ ХВАЛЕШЕ ПО ОНОВА ВРЕМЕ ЧЕ Е НАПРАВИЛ УСПЕШНИ ОРЪЖЕЙНИ ЗДЕЛКИ И РАБОТНИЦИТЕ Е ТРЯБВАЛО ДА СИ ПОЛУЧАТ ЗАПЛАТИТЕ СЪС ЗАДНА ДАТА

Отговори
0 0
Смръдливци, ония еднорък чеченец, кога трябваше да го съдят

Смръдливци, ония еднорък чеченец, кога трябваше да го съдят

30.01.2024 | 15:27

го обявиха за репресиран от Путин и го пуснаха, а тоя после гръмна летището в Истанбул!

Отговори
0 0
ПРЕПОРЪКА

ПРЕПОРЪКА

30.01.2024 | 12:33

СЪДЕТЕ СЪДЕТЕ ТЯ МОНЕТАТА СЕ ОБРЪЩА ЩЕ ЦЕЛУВАТЕ ГЪЗОВЕ.....ТАКА ЧЕ ВНИМАВАЙТЕ КОГО СЪДИТЕ...ЩЕ СИ ПЛАТИТЕ ПО ЗАСЛУГИ....ПО ДОБРЕ СЕ НАУЧЕТЕ ДА ПРАВИТЕ ПИТКИ ЩОТО ПАК ЩЕ ПОСРЕЩАТЕ БРАТУШКИТЕ....СЪС ХЛЯБ И СОЛ.... ...СКОРО!!!

Отговори
4 8
МУН

МУН

30.01.2024 | 11:58

На видеоклипове от Сирия много пъти видяхме българско оръжие в складове на ИДИЛ. България подпомага терористите и хич не се притеснява от това. Ако има нещо, руснаците виновни.

Отговори
4 1
Мухаха

Мухаха

30.01.2024 | 11:56

Гръмнаха складовете, за да заличат всички следи от безконтролния износ на българско оръжие за ИДИЛ и други тетотистични групи. Защото за такава дейност се полага пандела от 20 годинки, за поддържане на тероризма. А руснаците какво отношение имат към това? Никакво. Защо тогава трябва да гърмят складовете на престъпниците? Май за всичко на този свят е виновен Путин и Русия.

Отговори
3 3
А теб

А теб

30.01.2024 | 10:57

Кой ще те съди измет еврейска?

Отговори
2 3

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?