49

Съдът върна скандалната фирма на "Капитан Андреево"

Административният съд в София отмени предварително изпълнение на заповедта на шефа на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) от 1 юли, с която той нареди фирмата "Евролаб 2011" незабавно да напусне наетите помещения на ГКПП "Капитан Андреево". Както и да спре контролната си дейност на храните заради конфликт на интереси. 

Определението на съдия Ванина Колева е от 14 юли и не е окончателно. То може да се обжалва в 7-дневен срок пред Върховния административен съд (ВАС).

Според съда административният орган, тоест БАБХ  е трябвало не само да разпореди предварително изпълнение на заповедта,  но и да посочи защо то е нужно, като изложи  обстоятелства, които обосновават този извод и съответно да представи доказателства.

В случая това не е направено, казва съдия Колева.

 Според нея мотивите за допускане на предварително изпълнение на заповедта, свързани с наличие на конфликт на интереси, както и заявеното, че незабавно следва да се преустанови осъществяването на граничен инспекционен контрол върху внесени суровини и храни от животински и растителен произход от наемателя, точно поради конфликт на интереси били неотносими към прекратяване на договора за наем.

В своята жалба "Евролаб 2011" казва, че допуснатото предварително изпълнение не е в държавен и обществен интерес, а го уврежда. От него щели да настъпят трайни вреди за фирмата, която дори после по някакъв начин да бъде обезщетена, щели да са в изключително големи размери и ще бъдат платени от държавния бюджет.

В жалбата се казвало още, че благодарение на лабораторията граничният контрол на ГКПП – "Капитан Андреево" винаги ставал по бърз и ефективен начин, а ако бъде допуснато изпълнение на заповедта обработването на пробите би отнемало около 24 часа, вместо досегашните 2 часа и би ставало на по-висока цена - 598 лв. без ДДС в сравнение с предлаганата от дружеството - 420 лв.

Фирмата посочила, че държавата би се лишила наема и би трябвало да плати направените в помещенията подобрения на стойност над 2 000 000 лв. В искането били  изложени и доводи за размера на вредите, които дружеството би претърпяло от предварителното изпълнение на заповедта.

Те се изразявали в пропуснати ползи, прекратяване на трудови правоотношения със служителите, трудности при преместването и съхраняване на имуществото, което се намира в наетите помещения и било на значителна стойност. Също така спиране на дейността и невъзможност за изпълнение на над 700 договора, които били сключени с чуждестранни превозвачи като оператор по смисъла на регламент.

От своя страна шефът на БАБХ в писменото си  становище казва, че искането е неоснователно. Той заявява, че е недопустимо „частният интерес на едно дружество, а също дори и българският интерес, да имат превес над интереса на всички граждани на Европейския съюз“.

Със заповедта от 1 юли 2022 г. изпълнителният директор на БАБХ е обявил като нищожна заповед от 31 декември 2021 г. , с която помещенията са дадени под наем.

Посочено е, че това се налага за защита на особено важен държавен и обществен интерес.

В мотивите на допуснатото предварително изпълнение се казва, че: "незабавно следва да се преустанови осъществяването на граничен инспекционен контрол върху внесени суровини и храни от животински и растителен произход от наемателя, поради наличие на конфликт на интереси.  През последните седмици  БАБХ и "Евролаб 2011" водят няколко дела. Така например преди дни ВАС отхвърли жалбата на фирмата срещу решението на държавата да изпрати свои хора, които да проверяват влизащите от Турция плодове и зеленчуци.

От 20 май БАБХ напълно пое лабораторния контрол върху плодовете и ззленчуците, влизащи от трети страни през ГКПП "Капитан Андреево".   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Мила родна картинка

Мила родна картинка

19.07.2022 | 21:58

Котараците на Баце в действие.Като кърлежи са си впили в държавата.Затова доскоро БГ беше Джамахирия на Баце ,по-лоша и от оригинала на Кадафи.

Отговори
7 1
Фани

Фани

19.07.2022 | 21:41

Съд и прокуратура няма! Затова сме на тоя хал!

Отговори
10 1
Калоян

Калоян

19.07.2022 | 19:54

Голям смях, хората на Радев подписаха договора, а сега хората на Кирчо и Кокорчо и те искат дял, ей голяма промяна. Тези от промяната, ще ни потопят като Титаник!

Отговори
4 13
Българският съд

Българският съд

19.07.2022 | 18:48

е Мафията.

Отговори
13 2
Пълен Снях

Пълен Снях

19.07.2022 | 18:45

КИРО , КИРОООО ВСИЧКАТА РАБОТА ВИ Е ТАКАВА . ДЕЦАТА СИ КГРАЯТ НА ДЪРЖАВА

Отговори
6 12
545

545

19.07.2022 | 18:26

Развали се далаверата на зам. министъра собственик на 2 лаборатории с татко от дс

Отговори
11 6
Пловдив

Пловдив

19.07.2022 | 17:32

Ще си играят на "иди ми, дойди ми" и БАБХ да напълнят касичката на отбрани "наши" хора на простото.

Отговори
9 13
Йода

Йода

19.07.2022 | 17:30

Империята отвръща на удара, разбирай мафията отвръща на удара с най- любезното съдействие на корумпираната, пардон дълбоко корумпираната съдебна система. Има ли някой изненадан? А тия хубавци от тая фирма, видиш ли милите колко се загрижили за държавата че ако ги махнели как това щяло да струва повече време и пари и как те искали съвестно да работят на ползу роду а не за тях. Или както казва Баш Бай брадър ай сиктир бе.

Отговори
27 7
комунист

комунист

19.07.2022 | 17:23

Ами сега ?????

Отговори
8 5
В правовата държава

В правовата държава

19.07.2022 | 18:07

Има обжалване бе!

Отговори
13 2

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?