46

Съдът свали паричните гаранции от по 1 милион на обвиняеми по "Nexo"

Софийският градски съд измени взетите от прокуратурата парични гаранции от по 1 милион лева на двама обвиняеми по случая Nexo и ги намали на 150 000 лв. за единия и 100 000 лв. за другия, съобщиха от съда.

Определението е окончателно и не подлежи на жалба и протест, предава БТА.

Според съдебния състав има обосновано предположение двамата да са съпричастни към част от обвиненията, които са им предявени. Също така има доказателства за създаване на организирана престъпна група с цел извършване на данъчни престъпления и престъпления, свързани с изпиране на пари. Според съда обаче няма доказателства, че тази организирана престъпна група е целяла извършване на финансови сделки, без съответно разрешение, както и престъпления, свързани с манипулиране на компютърни данни.

Потвърдени от съда са наложените от прокуратурата забрани на двамата да напускат страната, тъй като има опасност да се укрият.

Четирима души са с повдигнати обвинения за участие в престъпна група с цел изпиране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз във връзка с разследването срещу криптоплатформата Nexo. На двама от тях им беше наложена парична гаранция от един милион лева, те обжалваха мярката в съда, а другите двама се издирват.

Съдията, който първоначално беше разпределен да гледа жалбите по паричните гаранции си направи отвод заради „публикации в медиите, които съдържат твърдения, неотговарящи на действителността и внушения относно безпристрастността на съда“. Поради това друг съдия пое случая.

Преди дни депутатите приеха единодушно създаването на временна парламентарна комисия по казуса Nexo. Тя трябва да установи всички факти и обстоятелства относно дейността на Nexo и Nexo Capital и свързаните с тях лица, във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури, финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането от тях на политически партии и други юридически лица в България. На 25 януари се проведе първо заседание на комисията, на което беше изслушан председателят на ДАНС Пламен Тончев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
пирамиди, фараони

пирамиди, фараони

25.01.2023 | 20:59

това ви чака всеки, който гласува за ПП и ДБ - едни измамници, американски подлоги!

Отговори
1 2
Прокопиевите платени съдии отмениха милиона,нали?

Прокопиевите платени съдии отмениха милиона,нали?

25.01.2023 | 19:14

И баш ДБ и ПП ще ми скачат за “уж промяна” в съдебната власт?!А ма под съдебна разбират Гешев!!!Гешев не е съдебна власт!!!!Сменяйте си съдебната власт!Прокуратурата няма да я пипате!!Сменете си законите за подкупните ви Прокопиеви съдилища :0т 1милион-гаранция,намалена на 100 и 150 хил.за другия.Вие в ред ли сте,Прокопиеви подлоги,МАфИЯ долна,продажници?!Мафията си има СЪДИЛИЩА,МЕДИИ И ДЕПУТАТИ,ЧЕ И ДАЖЕ ЦЕЛИ ПАРТИИ!За затвора сте бе!

Отговори
4 1
NEXO

NEXO

25.01.2023 | 18:30

Антони Панайотов Тренчев е баща на основателя на криптобанката Nexo Антони Тренчев. Последният вероятно ще стане обвиняем в близките дни за създаването на поредната схема с криптовалути за милиарди. Тренчев-баща е известен като агент “Петров” на Второ главно управление на ДС. Работил е в мисията ни в Бон, където е роден синът му Антони Антониев Тренчев. Антони Тренчев – баща е дългогодишен съдружник с Бойко Борисов, ген. Чавдар Чернев и други мрачни фигури на прехода, показа проверка на Биволъ във фирмените регистри. Консултант по сигурността на щат в Nexo е друг ортак на Борисов и ДС-офицер – Владимир Петев. Самият Борисов е откривал бутик на майката на Тренчев – Илияна Алипиева.Агент “Петров” е бил очевидно особено ценен, тъй като в документите, публикувани от Комисията по досиетата, има искане от 09.05.1990 г. “да бъдат заличени всички данни” за него. Бойко и Антони – десет години съдружници През 1997 г., Тренчев става управител на фирмата “Джи енд би травъл къмпани” заедно с Бойко Методиев Борисов. Борисов е заличен като управител цели десет години по-късно, през 2007 г., според вписванията в Държавен вестник. “Джи енд би травъл къмпани” е основана през 1994 г. от Георги Иванов Голомеев и Бойко Методиев Борисов. През същата година е основана и “Делта Травъл” – ООД със съдружници ген. Димо Генчев Кръстинов, ген. Чавдар Антонов Чернев, Георги Иванов Голомеев и Антони Панайотов Тренчев.В крайна сметка миналата година криптобанката попадна на мушката на регулаторите в САЩ и срещу нея беше заведено прокурорско дело в щата Ню Йорк. По оперативни данни немската полиция се е интересувала от Антони Тренчев и майка му Илияна Алипиева още преди няколко години, когато на власт в България беше бившият съдружник на Тренчев-баща Бойко Борисов. По линия на международното сътрудничество са били поискани дискретни справки за тях от ГДБОП и ДАНС. Не е ясно какво е станало с това запитване. Въпреки тези тревожни сигнали от чужди партньори, българските служби са оставили Nexo да води операциите си от България, подобно на измамата OneCoin на Ружа Игнатова. Всъщност, сегашните действия на прокуратура са форсирани отвън, чрез международна операция на Европол, водена от Германия. Има ли връзка между комфортната бизнес среда, в която разцъфтя новата многомилиардна крипто схема и ДС-менторите, контролиращи и днес български служби и прокуратура? Вероятно бившият премиер Борисов е наясно с отговора, както е наясно и с кръга “Банкя”. Засега в публичните си коментари той предпочита да насочва вниманието към даренията от служители на Nexo за партията Демократична България и не обелва нито дума за дългогодишното си съдружие с Тренчев-баща.

Отговори
2 2
Oлигархът зад (евро) маската

Oлигархът зад (евро) маската

25.01.2023 | 17:42

Името на Прокопиев се свързва и с най-сериозния скандал, свързан с придобиването на българско, ерго европейско гражданство. Заради пропитата със съмнения за корупция схема за придобиване на т.нар. „златен паспорт“, страната ни неколкократно беше порицавана от западните ни партньори, а парламентът се наложи (по предложение на ДПС) спешно да коригира закона, за да се затвори възможността руснаци и китайци да получават наши паспорти срещу пари. Политическото влияние на Прокопиев у нас е известно не от вчера. Сенчестият играч неколкократно е назначавал министри и редил кабинети в сянка (по признанието на бивши премиери) и дори успя да създаде и пусне в обращение два свои персонални политически проекта – „Да, България“ и „Продължаваме Промяната“. От изтеклите преди няколко години стенограми от тайните сбирки „АРГО“ пък обществеността разбра за амбициите от първо лице на Прокопиев да инсталира свой личен президент на страната, както и за попълзновенията му към съдебната власт и желанието му да овладее отвътре политическия процес у нас. Преди няколко дни пък стана ясно и как в последно време е финансирал своите политически проекти – през „дарения“ от криптопирамидата NEXO, с която се оказа дълбоко свързан. Пари от разследваната и зад океана компания са текли и към медиите на Прокопиев, като публикации извадиха факти, че само за календарната 2021 година, финансовите инжекции са надхвърлили сумата от 1 млн. лева.

Отговори
3 1
Oлигархът зад (евро) маската

Oлигархът зад (евро) маската

25.01.2023 | 17:39

Името на Прокопиев вече 3 десетилетия се свързва с нерегламентирано влияние върху политическия, икономическия и обществения живот у нас, а разследванията на аферите, в които има съмнение, че е участвал, са десетки, да не кажем стотици. Той буквално е успял да застане на входа и на изхода на държавата. От една страна захранва властта със свои политически проксита, които да управляват България в негова полза. От друга – черпи обществен ресурс през различни бизнес практики като участието му във ВЕИ сектора, финансовия сектор и общественото осигуряване и дори замесването му в аферата NEXO. А по средата на цялата верига стоят неговата медийна империя от издания, попаднали под контрола му, както и изградената мрежа за обществен натиск от лични НПО-та и говорители под наем. В дъното на Прокопиевата биография, че и до днес пък присъства сериозното влияние на съветските власти и българското им отражение у нас като мрачната комунистическа Държавна сигурност, с която сенчестият играч е свързан още по най-близка семейна линия – през баща си и брат си. На този фон, защитата на руските интереси са неизменна част от медийната политика на Прокопиев и изданията му, като дори бегъл анализ на съдържанието им показва интервюта с руски олигарси като „момчето за мръсни поръчки на Кремъл“, което от години е с наложени санкции от САЩ - Константин Малофеев. Както и лобистки текстове в полза на руския интерес при казуса „Лукойл“, който тресе държавата в последната една година и опита на българските власти да пресекат дългата ръка на Москва в енергийния сектор на държавата.

Отговори
2 1
Жан

Жан

25.01.2023 | 16:50

Смешният български съд и трагичната ни прокуратура , Хаха …

Отговори
4 0

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?