1553

Съдът наложи най-тежката мярка на Марин Димитров

Съдът наложи най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража на Марин Димитров, обвинен в организирана престъпна група. Обвиняемият може да обжалва в 3-дневен срок.

Софийският градски прие, че има достатъчно данни за съпричастност към ОПГ. Към момента от материалите по делото не се установява той да има връзка с цигарите без бандерол. Съдът прие, че няма опасност обвиняемият да се укрие, защото сам е дошъл в съдебната зала. Характерът и тежестта на обвинението обаче са достатъчни, за да бъде взета мярка "задържане под стража".

Изключителната обществена опасност, включваща много лица и то такива на висши държавни длъжности, е предпоставка за задържане под стража. Фактът, че има лица, които са с различна мярка от задържане под стража, е решение на прокуратурата, не на съда. Има съдебномедицинска експертиза, която показва, че здравословното състояние на обвиняемия не пречи той да бъде в ареста.

Пред съда обвиняемият заяви, че не познава шефката на агенция „Митници“ и не е говорил с митничари за контрабанда.

Определението не е окончателно и подлежи на жалба или протест. В случай на такива, съдебното заседание е насрочено за 30 април пред САС.

Марин Димитров е искал рокади в митниците, а Петя Банкова като тяхна шефка ги правела. Това твърди обвинението. С него са проведени под отговорност бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова, синът му Стефан Димитров, Никола Николов - Паскал и бившият главен секретар на МВР Живко Коцев.

Нелегални цигари от същата марка като в тир, ползван от бандата, са открити и в кабинета на Димитров. По тях обаче няма негови отпечатъци, посочи адвокатът му Лъчезар Таков.

И добави, че нито в офиса, нито в дома на Димитров са открити ключове за тира с нелегалните цигари.

Димитров е осъществявал контактите между български и чужди граждани, за да минават тировете с нелегални цигари през Капитан Андреево, Лесово и Калотина. Поддържал и контакти с митничари и граничари, изтъкна прокурор Илиан Точев. И Марин, и Стефан имали и дългогодишни контакти с Паскал.  Марин казвал и кой да бъде махнат от митниците. Банкова правела рокадите, а така тировете минавали безпроблемно, твърди обвинението.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?