71

Решиха съдбата на Нико Тупарев! Продуцентът: Мен лично ме е страх от прокуратурата

Надявам се тези гадости, които ми се случват, поне да катализират, да се разбере, че има нещо философско сбъркано в тази институция посредством някакви хора, заяви телевизионният продуцент

 

"Трябва да се започне от философия, идея и смисъл на прокуратурата. 

Ако посоката е грешна за смисъла на прокуратурата, то няма да ни отведе на правилно място. Надявам се тези гадости, които ми се случват, поне да катализират, да се разбере, че има нещо философско сбъркано в тази институция посредством някакви хора".

Това коментира телевизионният продуцент Нико Тупарев, който бе задържан миналата седмица. Прокуратурата съобщи, че става дума за длъжностно присвояване на 1,4 млн. лв., които той е източил от сметката на фирма със съдружник и е прехвърлил на своя сметка.

По-малко от 24 часа след задържането Софийският градски съд го освободи без мярка за неотклонение. Прокуратурата е била против освобождаването на Нико Тупарев от ареста, а в понеделник започна проверка срещу наблюдаващия прокурор Димитър Франтишек Петров. 

"В историята не е имало много случаи за такива действия от страна на главния прокурор към който и да е под формата на проверки. Мислих, че това е някакво начало на промяна. 

Ако има нов главен прокурор, за мен винаги новото начало идва през нова философия и подреждане на това каква е целта на прокуратурата.

Мен лично ме е страх от прокуратурата. Аз не се чувствам защитен", каза Тупарев пред БНР.

Той допуска, че е възможно прокурорът Димитър Франтишек по някакъв начин да е мотивиран:

"Защо този човек продължава при положение, че е ясно, че няма нищо, няма извършено престъпление? Ако не е мотивиран по някакъв начин, което е отвратително - така се руши имиджът на институции в България. Надали има институция с по-нисък рейтинг от прокуратурата.

Главният прокурор трябва да мисли как това да се промени в обществото. Франтишек трябва да си дава сметка, че не неговото его е важно. Когато си на такава работа, ти не трябва да се водиш от лични подбуди. Ти боравиш със съдбите на хората. 

Как да имам доверие към институцията, след като някой си позволява това. Или този човек има лична мотивация и използва прокуратурата, или той е болен човек, на който трябва да се помогне, защото е вреден за обществото", каза Тупарев.

"Проблемът е личностен", категоричен е той и добави: "Може би г-н Франтишек просто е болен човек. Може би има нещо, което не му позволява да види обективно нещата".

Продуцентът обясни, че неговият дял във фирмата е 85%, а този на съдружника му Александър Тошев е 15%. Той подчерта, че двамата са се разбрали.

"И гражданският спор вече е затворен", каза Тупарев и изказа мнението си, че един граждански спор да бъде наказателен е "бухалка". 

Все пак той не смята, че някой има интерес да му вземе бизнеса. 

Преди минути пък стана ясно, че в съдебно заседание прокурор от Софийска апелативна прокуратура оттегли протеста на Софийска градска прокуратура срещу определението на първоинстанционния съд, с което искането за вземане на мярка за неотклонение срещу обвиняемия Тупарев е оставено без уважение.

Досъдебното производство е образувано за извършено престъпление по чл. 203, ал. 1 от НК – длъжностно присвояване в особено големи размери.

В качеството на обвиняем по него е привлечен Нико Тупарев за присвояване на 1 441 000 лева – собственост на дружество.

Мотивът на прокурора от Софийска апелативна прокуратура за оттеглянето на протеста е несъставомерност на деянието и допуснати процесуални нарушения при привличането на лицето като обвиняем, с което са накърнени правата му.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?