71

Разтърсващи разкрития: Хора на високи нива в България помагали на Ружа Игнатова

Моята теория е, че българката все още се намира в Европа или пътува из Европа, по земя или с лодки, че е в Гърция, твърди Джейми Бартлет 

 

"Хора на високи нива в България са помагали на д-р Ружа Игнатова", това твърди журналистът Джейми Бартлет в своя подкаст "Изчезналата криптокралица" по "Би Би Си", цитиран от "24 часа".

Той разказва за съмнителния свят на криптовалутите, престъпните кръгове и живота на свръхбогатите. Историята на пирамидата OneCoin, в която участват милиони, също е спомената. 

През 2016 г. от сцената на „Арена Уембли“ пред хиляди обожатели д-р Ружа Игнатова обещала на последователите си финансова революция. Към март 2017 г. в OneCoin били инвестирани повече от 4 млрд. евро, а през октомври същата година Ружа Игнатова изчезнала и постепенно започнало да става ясно, че революционната ѝ криптовалута изобщо не е онова, което изглежда на пръв поглед. Историята провокира журналиста Джейми Бартлет да започне подкаст, предаде bTV.

„ОneCoin може да бъде посочен като много добър пример за това, как хора с познания в инвестирането не са наясно със съвременните технологии. И понеже това е комбинация от мултилевъл маркетинг компания и крипто валута го прави уникално, а дори не говоря за това, че в сърцето на историята има и изчезнала  жена. Всичко това беше добро начало за подкаст, история за слушане, в която ще обясняваме на хората за инвестиции и крипто валути. Никога не съм предполагал, че от малка история това ще се превърне в най-голямата история върху която съм работил“, казва журналистът на „Би Би Си“.

Ружа Игнатова смята, че криптовалутата OneCoin ще направи инвеститорите

много богати и ще промени света.


На въпроса дали OneCoin не е най-голямата финансова измама в историята Джейми Бартлет отговаря: „В зависимост от това как го погледнеш, ако говорим за това като пари, които реално са инвестирани, ние говорим за около 4 млрд. евро, или малко повече. Това не я прави най-голямата като цяло. Схемата на Бърни Мейдоф, например е за над 30 млрд. евро, но ако говорим за стойността на капитала, който инвеститорите в OneCoin са вярвали, че имат, ние говорим за няколкостотин милиарда евро. Ето защо говорим, че това е една от най-големите измами, създавани някога в света“.

Журналистът и екипът му анализират срещи на Европол, които доказват, че издирваната от ФБР

Ружа е била наясно, че ще бъде арестувана, месеци преди да изчезне.

Полицейските досиета съдържат презентации, направени на среща на Европол, наречена операция „Сателит“, която се е провела в Хага на 15 март 2017 година.

Документите показват, че на срещата са присъствали представители на ФБР, правосъдното министерство на САЩ, окръжният прокурор на Ню Йорк, както и служители от Великобритания, Холандия, Дубай и България.

„Знаем, че Ружа е имала достъп до файловете от операция „Сателит“. Вярвам, че един от нейните съветници по сигурността – Франк Шнайдер, е бил отговорен за достъпа до тези файлове. Той ни каза, че има данни, че официални лица от България са отговорни за теча на информация към нея. На този етап не мога да кажа кои са тези лица, защото още работим по това. Ние потърсихме официално информация от българското Министерство на вътрешните работи, но все още нямаме отговор. Аз много искам да знам отговора на този въпрос. Аз смятам, че тук не става въпрос за конкретен

служител или офицер,

убеден съм, че става въпрос за хора на по-високо ниво, които са били в контакт с нея и са и помагали. Убеден съм, че много хора си задават същия въпрос, но аз не мога да ви отговоря на него“, коментира Бартлет.

Документите, с които Ружа се е снабдила, съдържат сведения от „високопоставен поверителен информатор“ на американските служби, банкови сметки в OneCoin, получаващи средства от инвеститори, и информация за неуспешни опити на британската полиция да я разпита. На 25 октомври 2017 г., след като е уведомена за разследването на дейността ѝ около криптовалута OneCoin, Игнатова изчезва. Тя е в неизвестност от тогава и дори не се знае дали е жива. 

„Моята работна теория е, че тя все още се намира в Европа или пътува из Европа, по земя или с лодки, че е в Гърция. Смятам така, защото едно от основните правила при разследване е, че мястото на което отивате първоначално, е и мястото, на което оставате. Тя заминава за Гърция, когато напуска България. Наскоро ФБР постави Ружа в листа на 10-те най-издирвани в света, което е голямо събитие. Тя е единствената жена в листа, тя е единствения крипто измамник, който някога е попадал в този списък. Това вероятно ще промени ситуацията. Защото, дори и  да е защитена по някакъв начин, присъствието ѝ в този списък я прави много по забележима и опасна за хората, с които евентуално е. И поставянето ѝ в този лист на ФБР, може да промени всичко“, казва още журналистът на „Би Би Си“.

Джейми Бартлет работи по следващите епизоди на подкаста си и обещава разтърсващи разкрития в следващите му епизоди.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Западняк

Западняк

12.11.2022 | 16:44

Интересното е че винаги има алчни баламурници, които се хващат много лесно на въдицата.

Отговори
14 3
Vlado

Vlado

12.11.2022 | 13:53

Преди време имаше слух, че България е за държала около 200000 биткойна.. Интересното е, че и Ружа имаше някаква сделка с някакви араби за 200000 биткойна.... Нашите разбира се казаха, че няма нищо такова... Предполагам, че ако съществуват тези коини и някой ги е взел от нея... Тя вече ще е закопана някъде...

Отговори
21 5
Западняк

Западняк

12.11.2022 | 16:40

Тази теория няма никакъв смисъл. Схемата на Ружа беше с OneCoin, с Vlado пише за биткоини.

Отговори
2 0
Чичо

Чичо

13.11.2022 | 09:42

Всички искат да я хванат защото - едни защото не могат да се примирят с факта, че са по-глупави отколкото си мислят, други защото искат да приберат парите, които така или иначе ще ги видят, когато си видят ушите без огледало, но щом е имала акъл да ги изработи едва ли е толкова глупава да не знае какво й мислят. И така - няма го майстора. Турила ви е шапката и можете да я хванете за ...а да, даже и това не можете.така ви се пада. Няма шанс да са я закопали. По- скоро е точно обратното- живее си на някой остров и се наслаждава на оставащите си земни дни, пишейки за забавление книгата си :"да ошушкаш негодниците" или нещо от сорта, която ще издадат след смъртта й... Някъде към 2300 година, защото едва ли има намерение да умира скоро. Винаги ще има глупаци. На тях се крепи светът, който е измислен от тарикатите.

Отговори
16 1

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?