46

Психично болен рани с нож 14-годишно момче

Психично болен мъж нападна 14-годишно момче с нож. Детето е с порезни рани по лицето. То е тръгвало за училище от дома си, когато мъжът го напада. Извършителят бе задържан, но имаше вероятност да остане на свобода, поради липса на място в психиатрична клиника. 

Нападението над детето става в междублоково пространство.

„Видял е острието. Ако не е реагирал веднага да се дръпне, и окото, и може и артерията, и всичко. Вчера беше много изплашен, валидолче му дадохме. Сега е по-спокоен“, казва Снежанка, баба на пострадалото дете пред бТВ.

Извършителят Васил Михайлов е освидетелстван. Това не е първото му нападение, разказват жители на Нови Искър.

„Нашите деца ги заплашваше. Ние се страхуваме за децата си. Той минава покрай нас, иска цигари, пари. Ако не му дадеш, вади нож, незнайно от къде“, казва Цветелина Цветанова, жител на Нови Искър.

След последното нападение от сряда, Васил е бил задържан. По закон трябва да отиде в психиатрична клиника. В нито една такава болница в София обаче Васил не бил настанен, установи проверка на bTV. Мотивът - липса на места. За опитите си да го настанят разказват и от спешна помощ, и от МВР.

„Екипът ни в Нови Искър е транспортирал задържания до Курило, а след това и до Центъра за психично здраве в София. Получени са два отказа заради липса на места“, казаха от ЦСМП  - София.

„През целия ден звъним в психиатрични болници чрез Спешна помощ, за да бъде настанен. Казват, че нямат места“, коментираха от Столична дирекция на вътрешните работи.

Потърсихме и Министерството на здравеопазването за коментар.

„Започва проверка в лечебните заведения, имащи отношение към случая, в т.ч. и ЦСМП София. Проверката е възложена на РЗИ София и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, казаха оттам.

След намесата на зам.-министъра на здравеопазването е намерено едно свободно място в клиника и мъжът ще бъде приведен в нея. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?