1553

Простреляха полицай Костадинова при гонка с мигранти

​Главен комисар Антон Златанов отличи старши полицай Никол Костадинова от ГПУ-Средец за участието й в операцията като водач на служебно куче и още 9 нейни колеги. Дамата се простреля след блъскане от бежанец.

Колегите, които пазят границата, са свикнали с динамиката на работата, но вчера имаха специфичен случай, при който група от 6-ма мигранти беше преминала незаконно турско-българската граница.  Патрулиращите служители от мобилния полицейски граничен взвод на ГПУ-Средец се насочиха и хванаха следата им благодарение на полицейското куче, водено от старши полицай Никол Костадинова от ГПУ.

Граничните полицаи няколко пъти разпоредили на нарушителите да спрат, но те не се подчинили. Тогава старши полицай Костадинова възпроизвела предупредителен изстрел във въздуха и целта е постигната – групата застанала на място, а колегите й започнали да обграждат нарушителите. Опитвайки се да избяга, единият от мигрантите блъснал старши полицай Костадинова и тя възпроизвела неволен изстрел от прибраното в кобура оръжие, който я е засегнал в крака.

На място е повикан екип на „Спешна медицинска помощ“, който я е транспортирал до болница. Няма опасност за живота й, в добро състояние е благодарение на грижите на лекарите, и с висок боен дух, разказа главен комисар Златанов. Тя е героят на вчерашния ден и заедно с колегите й, общо 10, участвали в операцията, са наградени, допълни директорът на ГДГП.

Групата от 6 незаконни мигранти, по техни данни афганистанци, е задържана в ГПУ-Средец. Образувано е досъдебно производство и към момента се транспортират към дома на Дирекция „Миграция“ в Любимец.

Главен комисар Златанов припомни, че мигрантският натиск тази година е рекорден,“165 хил. опита за незаконно преминаване са предотвратени от началото на годината на зелена граница, в сравнение с този период за м.г. , когато са били 120 хил. – огромно повишение, но затова пък колегите са изключително мотивирани да охраняват границата заедно със служителите на жандармерията, полицията и армията“. Който каже, че ограда и камери може да спрат мигрантския натиск или че границата е непреодолима, не е искрен, категоричен бе директорът на Гранична полиция. Ние намаляваме наплива и това е видно от числата. Някои мигранти успяват да навлязат във вътрешността, но колегите подават информация за превозното средство и посоката на движение и те са спирани на безопасно място – на някоя от магистралите или други пътища, в района на София или преди сръбската граница.

Където засилим мерките, натискът се премества настрани, съответно насочваме усилията си натам и това е постоянна ситуация, поясни Златанов. „Каналджиите са предимно чужденци, сочи анализът. От няколко месеца предприехме сериозни мерки спрямо превозвачите на мигранти, увеличихме с около 30% задържането им и налагането на административни мерки спрямо тях, в резултат на което те повече не могат да влизат в държавата“, добави той.

Директорът на Гранична полиция припомни, че граничните полицаи помагаха на хората по време на бедствието, причинено от наводнението в района на  Царево. „Пороите нанесоха поражения по граничния път и някои мостове,  има няколко компрометирани участъка по оградата, за тях е докладвано своевременно и са отпуснати средства от МС за ремонт“.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Дии

Дии

27.10.2023 | 23:19

Кой я е прострелял, че не разбрах? Освен че са некъдърни, родните полицаи са винаги герои за които се пеят песни - родната полиция ни пази.... Добре че поне не е застреляла кучето. Цялата история мирише. Как е позволила имигрантите да стигнат до нея? Кучето какво е правило по това време или и то е " професионалист " като полицейската?

Отговори
6 2
656

656

27.10.2023 | 21:36

Полицайчета, не умирайте за еврогейската атлантическа кочина, нека да ходят в ЕС, те нали ни упрекваха, че не ги искаме, а сега те не ги искат но е късно, там мигрантите са повече от коренното население и те ще ги управляват

Отговори
6 3
намръщенЪ

намръщенЪ

27.10.2023 | 21:01

С Калашников по границата! А някой тръгне да ми стреля служители, хич не ме интересуват ни международни споразумения, ни документи! Така бих постъпил АЗ(пример - Тел-Авив)

Отговори
6 4
????

????

27.10.2023 | 19:46

Простреляха???

Отговори
11 0
Орки с оръжие??

Орки с оръжие??

27.10.2023 | 19:03

Лошо Седларов, лошо....

Отговори
8 6

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?