1553

Прокуратурата вади на показ пробойни в онлайн кредитирането

Йордан и Ралица смятали да направят удар в хазарта и да върнат заемите

Как се случва откриването на сметки и отпускането на банкови кредити онлайн? Трябва ли да се завишат критериите и изискванията, когато искаме и получаваме пари изцяло през интернет? Кои са пролуките, които измамниците умело използват? Отговорите на тези въпроси търсят съвместно от Районната прокуратура в Пловдив и от БНБ след случая с двойката Йордан Петков и Ралица Козарска, които ужилиха свои близки приятели с кредити за близо 90 бона. 

Семейният тандем е направил пълни самопризнания за измамната схема, обяви вчера заместник районният прокурор Атанас Илиев. Проведена е кореспонденция с банките, отпуснали кредитите срещу представянето на чужда самоличност. От тях се иска да обяснят механизма на онлайн процедурата, по която се създават банкови сметки, както и дадените суми. От друга страна, изискана е справка от БНБ за това дали двойката има още кредити, изтеглени по този начин. Атанас Илиев изрази опасения, че критериите по отпускане на кредити онлайн са изключително занижени, и това трябва спешно да се промени.  

Към момента прокуратурата е с работно обвинение спрямо двойката, тъй като се очаква отговор от БНБ и от банките, за да може то да се прецизира. 

Засега наказанието, което грози Йордан и Ралица, е до 6 години затвор 

До момента няма данни за други измамени от тях, посочи прокурор Илиев. За двамата измамници се знае, че са имали слабост към хазарта. Регистрирали се в множество сайтове за онлайн залагания, като често си пробвали късмета. Според една от версиите, на младото семейство му хрумнало, че ако заложи много пари, има реална възможност да спечели още повече и да забогатее за ден.

Така съставило план, в който жертви станали най-близките им приятели. Излъгали двойка от Хисаря и жена от Стара Загора, съученичка на Ралица, че ще правят карикатури, като за целта трябва да ги снимат и да направят клипчета. Доверието между измамниците и потърпевшите било толкова голямо, че дори предоставянето на личните карти станало с лекота. Така, разполагайки с всичко необходимо за измамата, Йордан и Ралица изтеглили общо 9 кредита в 9 различни банкови институции за близо 90 бона. 

Огромна част от парите вложили в онлайн залагания и хазарт 

Двойката с едногодишно дете се надявала, че все ще успеят да спечелят нещо, да удвоят или утроят вкараната сума. При добро стечение на обстоятелствата двамата щели да забогатеят бързо, след което тихомълком да върнат кредитите, без никой да е разбрал какво всъщност се е случило.  Схемата обаче не сработила. Парите били профукани, а голямата печалба не дошла. Станало време и за вноски по кредитите, с които Йордан и Ралица се справяли трудно. Трябвало да удържат, за да не лъсне измамата. Всички напомняния за плащания и обаждания от банкови служители идвали по предварително направената електронна поща с тази цел, както и на телефона на един от двамата. Случайно обаждане от банка към една от жертвите обаче води до разплитането на цялата схема. 

Дали точно това е сценарият, който стои зад измамата, или става въпрос за чиста проба хазартна зависимост, предстои прокуратурата да установи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
dimitar

dimitar

13.10.2022 | 13:46

оферта за международни финансови услуги Добро утро дами и господа Тук съм, за да ви представя нашата банка, която предлага много изгодни и лесни финансови услуги. Ние предлагаме заеми с лихвен процент от 2,5% годишно от 10 000 евро до 1500 000 евро, които се изплащат от 1 година до 25 години. Свържете се с нас за повече информация. Имейл: [email protected]

Отговори
0 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?