49

Проговориха убийците на българския граничар Бъчваров

Братята Мустафа Ергуван (34) и Енгин Ергуван (28), които бяха арестувани за убийството на българския граничен полицай Петър Бъчваров (30) с ловна пушка, са дали показания пред турските власти. Двамата са овчари, но имат солидни криминални досиета. Те са извършили поредица от кражби, както и други престъпления. В понеделник вечерта отишли край браздата, за да крадат пари и ценности от нелегални имигранти, съобщи агенция Демирорен. Носели ловна пушка, с която да заплашат бежанците. Останали в гората 4 дни, дебнейки в засада срещу дупка в оградата на границата. В нощта на инцидента били забелязани от българския патрул и предупредени да напуснат района. В показанията си братята заявили, че българските полицаи насочили фаровете на автомобила си към тях и настояли брагята да се отдалечат от граничната ограда. Мустафа обаче стрелял с пушка по колата и веднага избягал от мястото. По това време в района е имало мъгла и слаб дъжд. Затова стрелецът изобщо не разбрал, че е улучил смъртоносно граничаря Бъчваров.

Двамата братя били заловени край село Кючюнлю от район Лалапаша, окръг Одрин. Освен ловната пушка, овчарите носели и 23 патрона. Операцията по преследнането и залавянето им е била ръководена от командира на провинциалната жандармерия в Одрин полковник Ташкън Келеш.

Мустафа и Енгин Ергуван ще бъдат изпратени пред съда след приключване на следствието.

Междувременно делегация, водена от заместник-министрите на българското МВР Венцислав Катинов и Емил Ганчев, пристигна в Одрин. Те бяха придружени от шефа на дирекция "Международна сигурност" Атанас Илков, началника на дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ Тодор Гребенаров и заместник-генералния директор на "Гранична сигурност" Радослав Кулеков. Българският генерален консул в Одрин Борислав Димитров, консулът Атанас Димов и вицеконсулът Роберто Инавов също пристигнаха в крайграничния град. 

Българската делегация се срещна с губернатора на Одрин Хюсейн Кюршат Кърбийък и други ръководни служители, участвали в операцията по залавянето на убийците.

След срещата при областния управител заместник-министърът на вътрешните работи Емил Ганчев благодари на турските сили за сигурност и властите за това, че са заловили престъпниците в рамките на 24 часа. 

Двете страни са се договорили за увеличаване на силите за сигурност на границата. 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
комунист

комунист

10.11.2022 | 16:37

Вижте го само как стои като подчинен и се здрависва с кмета на Одрин който има господарска осанка.Подлизурковци!

Отговори
10 6
Една Българка

Една Българка

10.11.2022 | 16:30

Неграмотници, защо ми изтрихте коментара?! Поне си пренапишете статията, така че да бъде поне малко достоверна! За съжаление това е българската псевдо журналистика!

Отговори
10 4
Една Българка

Една Българка

10.11.2022 | 16:24

Или всичко е съшито с много дебели бели конци, или журналистът, написал статията мисли читателите за хора, които не мислят... "В понеделник вечерта отишли край браздата, за да крадат... Носели ловна пушка, с която да заплашат бежанците. Останали в гората 4 дни, дебнейки в засада срещу дупка в оградата на границата..."

Отговори
16 5

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?