71

Проф. Чуков: Границата ни не е вропейска, а като от Близкия изток

Убийството на български полицай край Елхово е терористичен акт, а границата ни с Турция започва да прилича на такава от Близкия изток, а не от Европа. Това коментира пред БНТ арабистът проф. Владимир Чуков.

Според него са нужни законодателни промени, които да квалифицират подобен вид престъпления като тероризъм. Той призова и за активиране на българската дипломация.

"Българската дипломация има важна задача - да убеди Турция, че България е нейната врата към Европа и пазейки българо-турската граница, те си гарантират сигурността на стокооборота и пътникопотока към Европа. Трябва да говорим и с европейските ни партньори. Случилото се напомня границата между Афганистан и Иран. Там много често има престрелки, когато иранските граничари ловят афганистански наркотрафиканти. Българо-турската граница се превръща в граница от Близкия изток, а не в Европа. Тук трябва много ясно да се вкара този терористичен акт в светлината на неприемането на България в Шенген. Всички онези фактори в Европа и ЕК трябва ясно да разберат необходимостта от съпричастност, че този натиск, който води и до жертви, се дължи на нашето отстояване и държането ни 11 години извън Шенген", каза Чуков.

По думите му каналджиите имат най-голям респект от граничните полиции на Гърция и Унгария. Това е причината все повече от тях да избират да прекарват хора през България, вместо през южната ни съседка.

"Има засилен мигрантски натиск от самата Турция. Турските работодатели започват да се оплакват от липсата на евтина мигрантска работна ръка. Къде отиват тези мигранти - към Европа през България, вече не толкова през Гърция", допълни Чуков.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
УМЕН

УМЕН

09.11.2022 | 22:25

Граничното съоръжение трябва да не е от тел а да прилича на китайската стена 13-метра висока тогава ще спре всичко Китай навремето е строи за нас сега ни се връща трябва и ние да строим подобна да се защитим от чужди набези ......

Отговори
1 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?