2374

Предложение на главния прокурор: Смърт заради пиян шофьор да се смята за умишлено убийство

Главният прокурор Иван Гешев призова за законодателни промени заради зачестилите жертви на пътя заради пияни и надрусани шофьори. Според него, когато в такива случаи  е последвало пътнотранспортно произшествие със смърт и тежки телесни повреди, подобно деяние трябва да се квалифицира като умишлено престъпление и да се санкционира с по-високо наказание.

Обвинител №1 се аргументира с тежката катастрофа с един загинал и осем ранени край София късно във вторник, когато пиян шофьор предизвика челен удар. Ръстът на престъпленията, свързани с управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол и наркотици, е в стотици пъти, подчерта Гешев. Според него този проблем е много сериозен и липсва единна политика на държавата. 

"Има реална опасност за националната ни сигурност. Ние продължаваме да бъдем най-опасната страна в Европейския съюз за пътуване по пътищата - с малки изключения на моменти от страна на Румъния. Зачестилите произшествия дават ясна предпоставка да заключим, че има реална опасност за националната ни сигурност", заяви Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

Според него причина за това е, че през последните три години са налице политическа нестабилност и това води до нарушена координация между институциите.

Иво Иванов, председател на АПИ, каза, че много ударно са предприели действия за осигуряване на пътна безопасност. "Сменят се пътни маркировки, пътни знаци, почистване на мантинели и други дейности", посочи той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Анализатор

Анализатор

08.09.2022 | 13:47

А за наркоманизираните шЕфиори?

Отговори
0 2
Браво,Гешев!

Браво,Гешев!

08.09.2022 | 11:21

Само така ще се узаптят да не трепят невинни хора на пътя!Трябва да има наказуемост и здрави закони!

Отговори
7 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?