44

Празниците са златно време за крадците! Как да се предпазим

Около 10% ръст на престъпленията по коледно-новогодишните празници се отчита в Пловдивско всяка година. В този период се активизират джебчиите и апашите по домовете. Интересното е, че докато предпочитаха селата, предвид по-лесните удари, сега крадците дебнат за плячка основно в големите градове. Те правят ударите си почти навсякъде - докато се возите във влака или автобуса, докато пазарувате в мола, докато пресичате поредното кръстовище. Именно увеличаването на престъпността по време на зимните празници води до извода, че Коледа май е за крадците, а не за децата.   

„Навън е необходимо хората да бъдат по-бдителни и отговорни към личните си вещи. Да внимават за съмнителни лица в търговските центрове и в масовия градски транспорт, които биха се възползвали от разсеяността им или умишлено създават ситуации, с които да отвлекат вниманието им. Обикновено извършителите на джебчийски кражби използват оживлението около пазарите и православните храмове и посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти, външни джобове на връхни дрехи и портфейли, носени в задния джоб на панталоните“, съветват от пловдивската полиция.

През празничните дни крадците следят за празни жилища, в които да влязат и да ги оберат. Те се ориентират къде точно да влязат по много неща - тъмни прозорци, препълнена пощенска кутия, празна кофа за боклук, спуснати щори и завеси, липса на пране по въжето на балкона и т.н.  Опитни полицаи предупреждават, че най-опасни са професионалните крадци, които поддържат мрежа от информатори в района си на действие. Те се възползват от доносници, като непрекъснато се информират кой какво ново си е купил, дали е сменил старата кола с нова, как се заключва жилището му, в какви периоди от време отсъства и т.н. 

Не са малко случаите, когато сред доносниците е именно човек, когото най-малко подозираме, като например съсед.  Ако възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, със сигурност трябва да вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от крадци. Най-важното нещо, което на пръв поглед не е съществено, но определено работи - не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празничните дни. Предупредете и децата си да не правят това, тъй като вече се превърна в мода младежите да съобщават за всяка своя стъпка в социалните мрежи. Особено важно е да не се пише във Facebook за предстоящо пътуване или да се посочва точна дестинация. Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са добре затворени и заключени. Помолете близък човек - роднина или съсед, на когото имате доверие, да наглежда от време на време къщата или апартамента ви, гласят съветите на пловдивската полиция. 

Важно е да знаете, че не бива да влизате в разбитото жилище. Възможно е крадецът все още да е вътре и да ви застраши или уплаши. Запазете спокойствие и намерете начин да се обадите в полицията. Не влизайте в дома си и не пипайте нищо до идването на полицейските органи, предупреждават униформените. При извършването на огледа на жилището от полицаите или на по-късен етап се огледайте за чужди вещи и ако намерите такива, сигнализирайте полицията, без да ги премествате или докосвате. 

Полицейските данни сочат, че опитен престъпник може да отвори заключващ механизъм на входната врата на къща или апартамент за времето между 2 и 10 минути. След като проникне, той се отправя към целта. Средното време на кражбата се определя от това дали апашът предварително знае какво ще задигне и къде се намира то. Ако взломът е на случаен принцип, ударът отнема не повече от 6 минути след влизането. В такива ситуации крадецът рови напосоки, търси скъпи вещи и ценности, които са близо до изхода. Обикновено става въпрос за портфейли, телефони, лаптопи, телевизори, пари и бижута. По-смелите налитат и на ключове за коли, след което осъществяват и втори етап - оттеглят се с возилото. Ако крадецът знае какво точно ще открадне и неговото местоположение в дома, изнасянето му става за максимум 2 до 3 минути. 

 

Топ 5 правила за предпазване от онлайн измамници

1. Мислете, преди да кликнете на линка. Инсталирайте си софтуер за сканиране на адреси, за да сте сигурни, че няма да посетите уебстраници, заразени със зловреден код. Времето за откриване дали една страница е лоша, е преди да я заредите в уеббраузъра си ​- AVG LinkScanner прави това. Той е безплатен за всички потребители и работи добре заедно с всички други антивирусни продукти и продукти за сигурност. 

2. Гледайте за "S". Уверете се, че уебсайтовете, от които пазарувате, са сигурни и че в адреса им има "https" за страницата, през която ще започне и завърши

тран​сакцията с плащането ви.  Буквата "S" в URL адреса говори за сигурност. Когато сте в секция за сигурни страници в сайта, вие ще видите иконка на катинарче в горната или долната част на браузъра си (според неговия производител).

3. Обновявайте редовно софтуера за сигурност. Това означава, че трябва да имате последните осъвременявания и да сте преминали към последните версии на ​вашия софтуер за сигурност - те се доставят от съответния производител на софтуера. Това е изключително важно, защото „лошите момчета" бързо преминават от един подход при атаките към друг, но компаниите за сигурност работят постоянно, за да предвидят действията им и да ги изпреварят поне с една стъпка. Ако сте осъвременили софтуера си, то и вие ще сте една стъпка напред.

4. Дръжте тайната си информация наистина тайна. Когато пазарувате онлайн, ползвайте отделен имейл акаунт (имейл адрес), който ползвате само за тази цел. Използвайте уникална парола, различна от тази на всички други ​ваши акаунти, които имате. Вашият имейл адрес, създаден специално за пазаруване, не трябва да има нищо общо с ​вашия личен имейл, който ползвате всеки ден. Също така записвайте си къде сте пазарували онлайн - винаги разпечатвайте страниците и имейлите, получени за потвърждение.

5. Ползвайте различни пароли. Всеки акаунт за пазаруван​е, банкова сметка, сметка на кредитна карта и имейл акаунт трябва да има уникална парола. Пазете тези пароли на сигурно място. Уникалните пароли за всеки акаунт ще ви предпазят от пълна кражба на личната ви информация, ако по някаква причина киберпрестъпниците успеят да придобият достъп до една от тях. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?