2374

Повдигнаха обвинения на кмета на Белоградчик

Окръжна прокуратура – Видин привлече в качеството на обвиняем кмета на община Белоградчик Борис Николов, съобщи Darik.

Прокуратурата ръководи разследване за извършено длъжностно престъпление.

Установено е, че в периода 2019 г. - 2022 г. в гр. Белоградчик градоначалникът, въпреки служебните си задължения като кмет, вменени по Закона за местното самоуправление и местната администрация, не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването или запазване на повереното му имущество.

Събрани са доказателства за сключване на договори за възлагане на обществени поръчки на завишени цени, неоснователно фактуриране на услуги по сметосъбиране и сметоизвозване в община Белоградчик, за образуване на изпълнителни производства срещу общината и налагане на възбрани върху общинското имущество.

В резултат на действията на обвиняемия последвало разпиляване и други значителни щети за община Белоградчик и общинския бюджет.

Спрямо Николов е взета мярка за неотклонение „подписка“. Разследването по делото продължава.

По-рано имаше спецакция на полицията, прокуратурата и КПКОНПИ в Белоградчик.

Борислав Сарафов, заместник главен прокурор и директор на Националната следствена служба обясни пред журналисти, че за 2 години и половина частен съдебен изпълнител е продал 33 общински имота, притежание на община Белоградчик, на стойност 1 600 000 лв., за да бъде овъзмездено това частно дружество, съобщи Сарафов. След експертизи ще стане ясно в какъв размер е щетата, която е нанесена на общината.

"Очаквам всичко да приключи както е приключвало и досега. Една шумотевица, едни голословни обвинения, но няма отговорност, за съжаление. В държавата всеки може да си обвинява за каквото си иска. Ако имаше отговорност за неверни сигнали, щеше да бъде по-друго. 30-40 човека от Жандармерията цял ден ще висят тук и накрая ще излезе нищо, запомнете ми думите", заяви кметът пред медиите малко след като започна акцията в общината и дома му.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?